ARTIKLAR

Kartering av översvämningsrisken i Vallentuna

Den svarta katten som korsar vägen på kvällspromenaden verkar till och med ta omvägar för att undvika Vallentuna. Det är inte bara förortsstillvaron som gör denna katt försiktig; det är insikten om risken för översvämning. Om vi tittar närmare på Länstyrelsens rapport från 2021, är bilden som framträder ännu mörkare än vi hade kunnat föreställa oss.

Översvämningens Realitet i Vallentuna

Länstyrelsens rapport slår fast att översvämningar i Vallentuna inte är en fråga om ”om,” utan ”när” och ”hur illa.” Ett beräknat högsta flöde (BHF) i Oxundaån skulle påverka en mängd byggnader och områden. Men det är inte allt. Vid ett så kallat 100-årsregn skulle 5851 byggnader i kommunen riskera skada, varav de flesta är friliggande småhus eller komplementbyggnader som små skjul och bryggor.

Antal och typer av fastigheter som skulle kunna skadas:

  • 1 distributionsbyggnad
  • 2 kulturarvsobjekt
  • 1 naturreservat
  • 1 byggnad med samhällsfunktion
  • 5 byggnader med huvudändamål bostad
  • 50 komplementbyggnader
tyresån-översvämning

Hur kan Vallentuna påverkas av skyfallet?

Särskilt i fokus står några exempel på hotade områden. För Oxundaån är det en distributionsbyggnad vid Tingvallavägen som är utsatt. Vid ett 100-årsregn skulle området vid Tellusvägen och Tuna torg vara särskilt utsatta, med skolbyggnader, badhusbyggnad och industribyggnader på listan över potentiellt drabbade.

Vid ett 100-årsregn:

  • 5851 byggnader totalt
  • 88,70% är friliggande småhus eller komplementbyggnader
  • 128 byggnader med samhällsfunktion
  • 86 industribyggnader
VÅRA TJÄNSTER

Våra tjänster i Vallentuna garanterar en säker och effektiv lösning

Letar du efter en expert på vattenskador i Vallentuna? Vi hanterar allt från akuta översvämningar till proaktiva lösningar för din fastighet. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och ta det första steget mot en trygg och hållbar lösning. Vi är här för att hjälpa dig.

OM NORLIN OLSSON

Vi på Norlin Olsson Aktiebolag är din pålitliga byggpartner i Stockholm, specialiserade på att hantera vattenskador, brandskador och andra typer av reparationer. Med över 20 års erfarenhet i branschen och ett starkt fokus på kvalitet och hållbarhet, levererar vi skräddarsydda lösningar för både försäkringsärenden och projekt som inte täcks av försäkringsbolag.

Vårt engagerade team strävar alltid efter att överträffa kundens förväntningar. Om du letar efter en partner som inte bara utför arbetet, utan också brinner för det, är vi företaget för dig.

ARTIKLAR

Strävan framåt

Framför allt lyfter Länstyrelsens rapport fram en viktig lärdom: Att stå väl förberedd inför möjliga översvämningar är en avgörande faktor. När vi möter naturens oförutsägbara sidor är det essentiellt att varje individ tar ansvar och leder sina egna skyddsåtgärder. Vi har kanske inte makt över när och hur det regnar, men vi har definitivt kontroll över hur väl vi förbereder oss på dess konsekvenser.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm Rapport 2021:32

Översvämning i källare

Orsaker till översvämning i källare

Vattenskada i källare

Vill du ta del av översvämningsrisken i andra Stockholmsområden?

Förhindra översvämning i källaren

Mögel och fuktproblem efter översvämning

Mögel och fukt är inte bara obehagliga biprodukter av en översvämning; de utgör även allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Om din källare har översvämmats är det kritiskt att agera snabbt för att förhindra dessa problem från att ta fäste och eskalera.

Snabb och effektiv sanering är avgörande för att minimera långsiktiga skador och hälsorisker
. Läs mer här >

Åtgärder när det svämmat över!

Aei Seiei
Aei Seiei
2023-10-23
Bra jobb och jätte nöjd, tar bara lite extra tid för kanske under sommartid och folk på samester
Sanne Nilsson
Sanne Nilsson
2023-10-23
Väldigt professionellt utförande samt god kvalité på utfört arbete.
adam nygren
adam nygren
2023-10-11
Norlin Olsson AB gjorde renoverade mitt kök och lade nytt golv. Kontakten med företaget var otroligt bra, jag har aldrig tidigare vart med om en byggfirma som tar sig tid för dumma frågor som detta bolag. Det är uppenbart att service är extremt viktigt för Norlin Olsson att upplevas som enkla och smidiga. Det må hända att det hade gått att hitta en billigare snickare, men fasen ingen som jag hade vart så nöjd med. Man får verkligen vad man betalar för. Rekommenderas varmt.
Caroline Larsson
Caroline Larsson
2023-09-13
Har inget annat än gott att säga! Hjälpsamma och trevliga och väl utfört arbete 🌟
Esa Orma
Esa Orma
2023-09-13
Bra jobb och trevliga killar
Allt i väggar (alltiväggar AB)
Allt i väggar (alltiväggar AB)
2023-09-12
Fick en vattenskada i mitt radhus, föreningen anlitade denna firma. Bra kommunikation mellan mig som kund och firman. bästa snickaren han var väldigt noggrann och tydlig. Rekommenderas starkt om ni vill ha bra arbete utfört!! 👌👌👌👌👌👌👌

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Söker du professionell hjälp för vattenskada i ditt hem eller fastighet? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Läs mer om vår tjänst!