ARTIKLAR

Vattenskador i Bostadsrätter: Förståelse, Förebyggande och Åtgärder

– med Jimmy Norlin

Vattenskador i bostadsrätter kan vara kostsamma och störande händelser för både bostadsrättsinnehavare och föreningar. Genom att förstå de vanligaste orsakerna, nödvändiga åtgärder och förebyggande underhåll, kan dessa incidenter hanteras mer effektivt och med mindre påverkan.

Vanliga Orsaker till Vattenskador

De mest förekommande orsakerna till vattenskador inom bostadsrätter inkluderar översvämningar från stopp i avlopp, skador på tätskikt vid golvbrunnar, läckage från trycksatta ledningar, diskmaskiner och kylskåp. Dessa scenarier belyser vikten av att vara uppmärksam på potentiella riskzoner i bostaden.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Omedelbara Åtgärder Vid Uppdagande av Vattenskada

Vid en vattenskada är det avgörande att snabbt vidta åtgärder för att minimera skadan:

 1. Stoppa läckaget genom att exempelvis stänga av vattenledningen.
 2. Torka upp fritt vatten för att förhindra ytterligare skador och mögelbildning.
 3. Kontakta din bostadsrättsförening så bostadsrättsföreningen kan anmäla skadan till deras försäkringsbolag som tar hand om skador på byggnadens stomme.
 4. Kontakta ditt försäkringsbolag Lägenhetsinnehavaren kontaktar sitt försäkringsbolag som täcker ytskikten i din lägenhet.
 5. Anlita en expert för att få fram en besiktningsrapport och en kostnadskalkyl, så försäkringsbolaget kan ta ett beslut en ersättning.

Besiktning och Skadereglering

Processen för att besiktiga och bedöma omfattningen av en vattenskada involverar flera steg:

 1. Initial översyn av skadeområdet för att identifiera och dokumentera skadan.
 2. Fuktindikationsmätningar för att fastställa skadans omfattning.
 3. Förslag på åtgärder baserade på skadans omfattning och ålder på de drabbade materialen.

Utmaningar och Lösningar

En av de största utmaningarna vid reparation av vattenskador i bostadsrätter är koordinationen mellan de inblandade parters försäkringar. Expertföretag som Norlin Olsson AB hanterar detta genom att ge klar och tydlig information till försäkringsbolagen från början, vilket underlättar en snabb och effektiv skadehantering.

Förebyggande Underhåll

Förebyggande underhåll är nyckeln till att minska risken för vattenskador:

 1. Installation av droppskydd under vitvaror som kyl och diskmaskin.
 2. Kontroll och tätningsåtgärder av slitsbottnar där rör och avlopp passerar genom väggar och golv.
 3. Regelbunden spolning av stammar för att förhindra stopp i avlopp.


Samarbetet Med Försäkringsbolag

Samarbetet med försäkringsbolag är central för att för att få en så enkel hantering av skadan som möjligt. Det innefattar en noggrann genomgång av vad varje försäkring täcker, och säkerställer att all nödvändig dokumentation är på plats för effektiv skadereglering.

Med korrekt fördelning av kostnader mellan samtliga parter kan försäkringsbolag, boenden och bostadsrättsförening enkelt komma till beslut och där med påverka tiden för åtgärd av skadan.

Tekniker och Teknologier för Effektiv Återställning

Modern teknik som avfuktare används för att effektivisera torkprocessen. Dessutom identifieras nödvändigt material och arbete tidigt i processen för att minimera förseningar och maximera effektiviteten.

Vattenskador kan vara avskräckande, men med rätt kunskap och förberedelser kan de hanteras effektivt. Genom att förstå de grundläggande principerna för hur man hanterar och förebygger dessa situationer, kan bostadsrättsinnehavare känna sig tryggare i sitt boende.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!