ARTIKLAR

När Översvämningen Sätter Sundbyberg på Prov

När molnen mörknar och skyfallet gör sin entré, står inte bara paraplyförsäljningen på högvarv. Översvämningarna knackar på dörren – eller i det här fallet, på källardörren. Det gäller att ha koll på läget.

Konsekvenser vid översvämning i Sundbyberg

Vattnet har sällan varit en demokrat. Det går dit trycket leder det. För Sundbyberg är det främst Mälaren och skyfall som pekas ut som riskfaktorer. Låt oss bryta ner siffrorna.

Om Mälaren skulle svämma över, och det beräknade högsta vattenståndet skulle nå +1,5 m, skulle endast en byggnad påverkas. Inga byggnader i området skulle beröras vid en 100-årsnivå (+1,3 m) när den nya Slussen är klar.

När det kommer till skyfall är läget betydligt mer komplicerat. Enligt en kartläggning av Länsstyrelsen skulle hela 1829 byggnader i Sundbyberg kommun drabbas av en översvämning om ett 100-årsregn inträffar.

  • Majoriteten (53,75%) är friliggande småhus eller andra mindre byggnader som små skjul och bryggor.
  • 75 av dessa byggnader är viktiga samhällsbyggnader.
  • 25 byggnader tillhör kategorin industri.

Gång- och trafiktunnlar skulle också översvämmas, vilket skulle skapa framkomlighetsproblem.

Hotade områden i Sundbyberg

Industriområden mellan Enköpingsvägen och Madenvägen riskerar att översvämmas, och vattnet skulle ansamlas runt byggnaderna. Det skulle skapa framkomlighetsproblem och potentiella skador på byggnader.

Skolbyggnader

Skolan mellan Råstasjön och Lötsjön riskerar att omringas av vatten, vilket skulle påverka både framkomlighet och byggnadens skick. Även skolorna vid Vackra vägen och Kolonivägen skulle drabbas.

Mål För det Fortsatta Arbetet

Människors hälsa och ekonomisk verksamhet är de huvudområden som kommunen kommer att fokusera på i det fortsatta arbetet. Målet är att inga skolor eller industribyggnader ska drabbas av långvarigt avbrott eller större skador vid en 100-årsöversvämning.

I skymningen av dessa siffror och riskkartor, ligger en påminnelse. Det är inte bara klimatet som är i förändring, utan också vår inställning till det. Vi har verktygen för att göra något, för att säkra både vår hälsa och vårt samhälle. Nu gäller det bara att använda dem.

Källa: LänStyrelsen Stockholm Rapport 2021:32

VÅRA TJÄNSTER

Våra tjänster i Sundbyberg garanterar en säker och effektiv lösning

Letar du efter en expert på vattenskador i Sundbyberg? Vi hanterar allt från akuta översvämningar till proaktiva lösningar för din fastighet. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och ta det första steget mot en trygg och hållbar lösning. Vi är här för att hjälpa dig.

OM NORLIN OLSSON

Vi på Norlin Olsson Aktiebolag är din pålitliga byggpartner i Stockholm, specialiserade på att hantera vattenskador, brandskador och andra typer av reparationer. Med över 20 års erfarenhet i branschen och ett starkt fokus på kvalitet och hållbarhet, levererar vi skräddarsydda lösningar för både försäkringsärenden och projekt som inte täcks av försäkringsbolag.

Vårt engagerade team strävar alltid efter att överträffa kundens förväntningar. Om du letar efter en partner som inte bara utför arbetet, utan också brinner för det, är vi företaget för dig.

ARTIKLAR

Sundbybergs Utmaningar med översvämningar

Dyk djupare in i världen av översvämningar och dess påverkan. I denna sektion hittar du en samling artiklar som ger insikt i de olika aspekterna av översvämningar, inklusive förebyggande åtgärder, konsekvensanalys och anpassningsstrategier. Varje artikel är en källa till viktig information och kunskap för att bättre förstå och hantera de risker och utmaningar som översvämningssituationer medför

Översvämning i källare

Översvämningar i källare är mer än bara en olägenhet; de är ett hot mot både fastighet och hälsa. Med kraftiga skyfall och stigande vattennivåer blir källare i Haninge och andra liknande områden alltmer sårbara.

Detta skapar inte bara strukturella risker, utan kan även leda till kostsamma skador och potentiella hälsofaror.
Läs mer om översvämning i källaren här >

Orsaker till översvämning i källare

Översvämningar är resultatet av en komplex samverkan mellan klimatförändringar, lokal terräng och mänsklig påverkan på miljön. Med ökande frekvens av extremväder, som kraftiga regn och skyfall, samt dåligt dränerade urbana områden, blir risken för översvämningar allt högre.

Denna kritiska kombination skapar de förutsättningar som gör att vatten inte kan dräneras bort tillräckligt snabbt, vilket resulterar i översvämningar med potentiellt förödande konsekvenser,
ta del av mer information här >

Vattenskada i källare

Vattenskada i källaren är inte bara en olägenhet utan även ett akut problem som kräver snabb åtgärd. Utöver det omedelbara behovet att pumpa ut vatten, finns risker för mögelbildning och strukturella skador som kan ha långvariga konsekvenser.

En effektiv och omgående sanering är därför avgörande.
Läs mer här >

Förhindra översvämning i källaren

Att förhindra vattenskada i källaren är mer än bara en försiktighetsåtgärd; det är en investering i din fastighets långsiktiga värde och säkerhet.

Genom att ta proaktiva steg som förbättrat dränering och vattentäta barriärer kan du minimera riskerna och skydda din källare från de kostsamma och farliga konsekvenserna av en översvämning
. Läs mer här >

Mögel och fuktproblem efter översvämning

Mögel och fukt är inte bara obehagliga biprodukter av en översvämning; de utgör även allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Om din källare har översvämmats är det kritiskt att agera snabbt för att förhindra dessa problem från att ta fäste och eskalera.

Snabb och effektiv sanering är avgörande för att minimera långsiktiga skador och hälsorisker
. Läs mer här >

Åtgärder när det svämmat över!

När en översvämning inträffar är det kritiskt att snabbt vidta rätt åtgärder för att minimera skada och risk. Från omedelbar evakuering och säkring av värdefulla tillhörigheter till professionell sanering och skadekontroll, finns det flera steg som måste tas för att skydda både människor och egendom.

En snabb och koordinerad insats är avgörande för att hantera krisen effektivt.

Läs mer här > 

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Söker du professionell hjälp för vattenskada i ditt hem eller fastighet? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Läs mer om vår tjänst!