ARTIKLAR

Översvämningarna som hotar Solna

En våt källare är som en oläst bok – den bär med sig en dyster ton av förlorade möjligheter. I Solnas fall går det bortom enstaka hushåll och sträcker sig ut till samhällets stomme. Från industribyggnader till brandstationer, det tycks finnas en latent risk som har katalogiserats men ännu inte blivit en huvudsaklig diskussionspunkt. Här kommer vi att dissekera siffrorna, belysa riskerna och förstå implikationerna.

Konsekvenser vid översvämning i Solna

Enligt en rapport från Länsstyrelsen Stockholm, skulle ett framtida beräknat högsta vattenstånd (BHV) i Mälaren påverka en byggnad inom industri samt 16 komplementbyggnader i Solna. När det gäller skyfall, stiger siffrorna dramatiskt. Totalt skulle 2345 byggnader påverkas vid ett så kallat 100-årsregn.

Typ och antal av byggnader som kan skadas

  • Industribyggnader: 1 (från Mälaren) + 85 (från skyfall)
  • Byggnader med samhällsfunktion (polisstation, brandstation, etc.): 293
  • Friliggande småhus och komplementbyggnader (skjul, bryggor, etc.): Majoriteten, 36.08% av totalt 2345 byggnader
  • Trafik- och gångtunnlar: Flertalet skulle översvämmas
  • Sjukhusbyggnader: 79 vid Karolinska sjukhuset
  • Universitetsbyggnader: 1 nära Nobels väg

Kritiska samhällsfunktioner under hot i Solna

Några av de mest kritiska byggnaderna som kan påverkas är en brandstation, en polisstation, en universitetsbyggnad och sjukhusbyggnader vid Karolinska sjukhuset. Vissa sjukhusbyggnader riskerar till och med ett vattendjup över 1,5 meter, vilket kan vara förödande för verksamheten.

Det fortsatta arbetet: En blick mot framtiden
Det räcker inte med att identifiera riskerna, åtgärder måste vidtas. De övergripande målen fokuserar på människors hälsa och ekonomisk verksamhet. Ingen sjukhusanläggning, brandstation eller polisstation ska få sin funktionalitet kraftigt minskad vid en översvämning, oavsett dess återkomsttid. Industrin ska också skyddas från att ta större direkt skada.

VÅRA TJÄNSTER

Våra tjänster i Solna garanterar en säker och effektiv lösning

Letar du efter en expert på vattenskador i Solna? Vi hanterar allt från akuta översvämningar till proaktiva lösningar för din fastighet. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och ta det första steget mot en trygg och hållbar lösning. Vi är här för att hjälpa dig.

OM NORLIN OLSSON

Vi på Norlin Olsson Aktiebolag är din pålitliga byggpartner i Stockholm, specialiserade på att hantera vattenskador, brandskador och andra typer av reparationer. Med över 20 års erfarenhet i branschen och ett starkt fokus på kvalitet och hållbarhet, levererar vi skräddarsydda lösningar för både försäkringsärenden och projekt som inte täcks av försäkringsbolag.

Vårt engagerade team strävar alltid efter att överträffa kundens förväntningar. Om du letar efter en partner som inte bara utför arbetet, utan också brinner för det, är vi företaget för dig.

ARTIKLAR

Förbered ditt hem i Solna mot översvämningsrisken

En källare kan tömmas och renoveras, men ett samhälle drabbat av översvämning bär med sig konsekvenserna långt efter att vattnet har dragit sig tillbaka. Det är inte bara en fråga om fuktiga väggar och skadade byggnader, det är ett latent hot mot vårt kollektiva välbefinnande. Ögonen är nu riktade mot hur Solna och dess invånare kommer att möta och mildra denna undervattensutmaning.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm Rapport 2021:32

Översvämning i källare

Översvämningar i källare är mer än bara en olägenhet; de är ett hot mot både fastighet och hälsa. Med kraftiga skyfall och stigande vattennivåer blir källare i Haninge och andra liknande områden alltmer sårbara.

Detta skapar inte bara strukturella risker, utan kan även leda till kostsamma skador och potentiella hälsofaror.
Läs mer om översvämning i källaren här >

Orsaker till översvämning i källare

Översvämningar är resultatet av en komplex samverkan mellan klimatförändringar, lokal terräng och mänsklig påverkan på miljön. Med ökande frekvens av extremväder, som kraftiga regn och skyfall, samt dåligt dränerade urbana områden, blir risken för översvämningar allt högre.

Denna kritiska kombination skapar de förutsättningar som gör att vatten inte kan dräneras bort tillräckligt snabbt, vilket resulterar i översvämningar med potentiellt förödande konsekvenser,
ta del av mer information här >

Vattenskada i källare

Vattenskada i källaren är inte bara en olägenhet utan även ett akut problem som kräver snabb åtgärd. Utöver det omedelbara behovet att pumpa ut vatten, finns risker för mögelbildning och strukturella skador som kan ha långvariga konsekvenser.

En effektiv och omgående sanering är därför avgörande.
Läs mer här >

Förhindra översvämning i källaren

Att förhindra vattenskada i källaren är mer än bara en försiktighetsåtgärd; det är en investering i din fastighets långsiktiga värde och säkerhet.

Genom att ta proaktiva steg som förbättrat dränering och vattentäta barriärer kan du minimera riskerna och skydda din källare från de kostsamma och farliga konsekvenserna av en översvämning
. Läs mer här >

Mögel och fuktproblem efter översvämning

Mögel och fukt är inte bara obehagliga biprodukter av en översvämning; de utgör även allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Om din källare har översvämmats är det kritiskt att agera snabbt för att förhindra dessa problem från att ta fäste och eskalera.

Snabb och effektiv sanering är avgörande för att minimera långsiktiga skador och hälsorisker
. Läs mer här >

Åtgärder när det svämmat över!

När en översvämning inträffar är det kritiskt att snabbt vidta rätt åtgärder för att minimera skada och risk. Från omedelbar evakuering och säkring av värdefulla tillhörigheter till professionell sanering och skadekontroll, finns det flera steg som måste tas för att skydda både människor och egendom.

En snabb och koordinerad insats är avgörande för att hantera krisen effektivt.

Läs mer här > 

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Söker du professionell hjälp för vattenskada i ditt hem eller fastighet? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Läs mer om vår tjänst!