ARTIKLAR

Översvämningarna som hotar Solna

En våt källare är som en oläst bok – den bär med sig en dyster ton av förlorade möjligheter. I Solnas fall går det bortom enstaka hushåll och sträcker sig ut till samhällets stomme. Från industribyggnader till brandstationer, det tycks finnas en latent risk som har katalogiserats men ännu inte blivit en huvudsaklig diskussionspunkt. Här kommer vi att dissekera siffrorna, belysa riskerna och förstå implikationerna.

Konsekvenser vid översvämning i Solna

Enligt en rapport från Länsstyrelsen Stockholm, skulle ett framtida beräknat högsta vattenstånd (BHV) i Mälaren påverka en byggnad inom industri samt 16 komplementbyggnader i Solna. När det gäller skyfall, stiger siffrorna dramatiskt. Totalt skulle 2345 byggnader påverkas vid ett så kallat 100-årsregn.

Typ och antal av byggnader som kan skadas

  • Industribyggnader: 1 (från Mälaren) + 85 (från skyfall)
  • Byggnader med samhällsfunktion (polisstation, brandstation, etc.): 293
  • Friliggande småhus och komplementbyggnader (skjul, bryggor, etc.): Majoriteten, 36.08% av totalt 2345 byggnader
  • Trafik- och gångtunnlar: Flertalet skulle översvämmas
  • Sjukhusbyggnader: 79 vid Karolinska sjukhuset
  • Universitetsbyggnader: 1 nära Nobels väg
översvämning solna

Kritiska samhällsfunktioner under hot i Solna

Några av de mest kritiska byggnaderna som kan påverkas är en brandstation, en polisstation, en universitetsbyggnad och sjukhusbyggnader vid Karolinska sjukhuset. Vissa sjukhusbyggnader riskerar till och med ett vattendjup över 1,5 meter, vilket kan vara förödande för verksamheten.

Det fortsatta arbetet: En blick mot framtiden
Det räcker inte med att identifiera riskerna, åtgärder måste vidtas. De övergripande målen fokuserar på människors hälsa och ekonomisk verksamhet. Ingen sjukhusanläggning, brandstation eller polisstation ska få sin funktionalitet kraftigt minskad vid en översvämning, oavsett dess återkomsttid. Industrin ska också skyddas från att ta större direkt skada.

VÅRA TJÄNSTER

Våra tjänster i Solna garanterar en säker och effektiv lösning

Letar du efter en expert på vattenskador i Solna? Vi hanterar allt från akuta översvämningar till proaktiva lösningar för din fastighet. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och ta det första steget mot en trygg och hållbar lösning. Vi är här för att hjälpa dig.

OM NORLIN OLSSON

Vi på Norlin Olsson Aktiebolag är din pålitliga byggpartner i Stockholm, specialiserade på att hantera vattenskador, brandskador och andra typer av reparationer. Med över 20 års erfarenhet i branschen och ett starkt fokus på kvalitet och hållbarhet, levererar vi skräddarsydda lösningar för både försäkringsärenden och projekt som inte täcks av försäkringsbolag.

Vårt engagerade team strävar alltid efter att överträffa kundens förväntningar. Om du letar efter en partner som inte bara utför arbetet, utan också brinner för det, är vi företaget för dig.

ARTIKLAR

Förbered ditt hem i Solna mot översvämningsrisken

En källare kan tömmas och renoveras, men ett samhälle drabbat av översvämning bär med sig konsekvenserna långt efter att vattnet har dragit sig tillbaka. Det är inte bara en fråga om fuktiga väggar och skadade byggnader, det är ett latent hot mot vårt kollektiva välbefinnande. Ögonen är nu riktade mot hur Solna och dess invånare kommer att möta och mildra denna undervattensutmaning.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm Rapport 2021:32

Vill du ta del av översvämningsrisken i andra Stockholmsområden?

Översvämning i källare

Orsaker till översvämning i källare

Vattenskada i källare

Förhindra översvämning i källaren

Mögel och fuktproblem efter översvämning

Mögel och fukt är inte bara obehagliga biprodukter av en översvämning; de utgör även allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Om din källare har översvämmats är det kritiskt att agera snabbt för att förhindra dessa problem från att ta fäste och eskalera.

Snabb och effektiv sanering är avgörande för att minimera långsiktiga skador och hälsorisker
. Läs mer här >

Åtgärder när det svämmat över!

Aei Seiei
Aei Seiei
2023-10-23
Bra jobb och jätte nöjd, tar bara lite extra tid för kanske under sommartid och folk på samester
Sanne Nilsson
Sanne Nilsson
2023-10-23
Väldigt professionellt utförande samt god kvalité på utfört arbete.
adam nygren
adam nygren
2023-10-11
Norlin Olsson AB gjorde renoverade mitt kök och lade nytt golv. Kontakten med företaget var otroligt bra, jag har aldrig tidigare vart med om en byggfirma som tar sig tid för dumma frågor som detta bolag. Det är uppenbart att service är extremt viktigt för Norlin Olsson att upplevas som enkla och smidiga. Det må hända att det hade gått att hitta en billigare snickare, men fasen ingen som jag hade vart så nöjd med. Man får verkligen vad man betalar för. Rekommenderas varmt.
Caroline Larsson
Caroline Larsson
2023-09-13
Har inget annat än gott att säga! Hjälpsamma och trevliga och väl utfört arbete 🌟
Esa Orma
Esa Orma
2023-09-13
Bra jobb och trevliga killar
Allt i väggar (alltiväggar AB)
Allt i väggar (alltiväggar AB)
2023-09-12
Fick en vattenskada i mitt radhus, föreningen anlitade denna firma. Bra kommunikation mellan mig som kund och firman. bästa snickaren han var väldigt noggrann och tydlig. Rekommenderas starkt om ni vill ha bra arbete utfört!! 👌👌👌👌👌👌👌

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Söker du professionell hjälp för vattenskada i ditt hem eller fastighet? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Läs mer om vår tjänst!