ARTIKLAR

Allt du behöver veta om översvämning i Nacka

När regnet smattrar mot fönstret och vattenytan i sjön stiger, är det inte bara naturen som mättas. Det är då, i det tysta, som källare och byggnader i Nacka också riskerar att översvämmas. Är det verkligen så allvarligt, kan man fråga sig? En titt på LänStyrelsens rapport avslöjar sanningen i kyliga siffror och hotkartor. Det är dags att granska översvämningssituationen i Nacka och dess inverkan på kritiska infrastrukturer och bostäder.

Översvämningsrisker i Nackas Byggnader

LänStyrelsens rapport från 2021 skildrar det allt annat än rosenröda läget. Enligt rapporten riskerar ett flertal byggnader och områden att översvämmas i Nacka. Vid ett beräknat högsta vattenstånd (BHV) i Östersjön skulle inte mindre än fyra skolor, två distributionsbyggnader, och 26 kulturarvsobjekt påverkas. Samma kartering visar att vid ett 100-årsregn skulle hela 15 504 byggnader i Nacka påverkas. Det är siffror som tvingar även den mest optimistiska bland oss att fundera.

Några siffror du inte kan ignorera

Lösningar och åtgärder skissas upp i rapporten och dessa omfattar allt från dräneringslösningar till komplexa vattenhanteringssystem. Men det är inte bara kommunens eller statens ansvar. Även fastighetsägare behöver vidta åtgärder. Vår gemensamma säkerhet och framtid hänger på att vi alla gör vår del.

När regnet slutar falla och solen bryter fram, skulle det vara frestande att andas ut och förtränga det hela. Men att göra det skulle vara att blunda för det oundvikliga. För även om solen skiner idag, så har vi ingen garanti för morgondagen.

För att göra informationen mer lättillgänglig, låt oss sammanfatta:

 • Vid ett 100-årsregn: 15 504 byggnader påverkas
 • Majoriteten (81,99%) är friliggande småhus eller komplementbyggnader (små skjul, bryggor mm).
 • 275 byggnader med samhällsfunktion.
 • 287 industribyggnader.
 • Vid BHV i Östersjön:
 • 4 skolor
 • 2 distributionsbyggnader
 • 26 kulturarvsobjekt
 • 1 Natura 2000-område
 • 3 naturreservat
 • 3 kulturarvsområden
 • 15 byggnader med samhällsfunktion
 • 120 bostäder
 • 13 industribyggnader
 • 1053 komplementbyggnader

Källa: Länsstyrelsen Stockholm Rapport 2021:32

VÅRA TJÄNSTER

Våra tjänster i Nacka garanterar en säker och effektiv lösning

Letar du efter en expert på vattenskador i Nacka? Vi hanterar allt från akuta översvämningar till proaktiva lösningar för din fastighet. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och ta det första steget mot en trygg och hållbar lösning. Vi är här för att hjälpa dig.

OM NORLIN OLSSON

Vi på Norlin Olsson Aktiebolag är din pålitliga byggpartner i Stockholm, specialiserade på att hantera vattenskador, brandskador och andra typer av reparationer. Med över 20 års erfarenhet i branschen och ett starkt fokus på kvalitet och hållbarhet, levererar vi skräddarsydda lösningar för både försäkringsärenden och projekt som inte täcks av försäkringsbolag.

Vårt engagerade team strävar alltid efter att överträffa kundens förväntningar. Om du letar efter en partner som inte bara utför arbetet, utan också brinner för det, är vi företaget för dig.

ARTIKLAR

Förberedelse för din byggnad i Nacka

Översvämning i källare

Översvämningar i källare är mer än bara en olägenhet; de är ett hot mot både fastighet och hälsa. Med kraftiga skyfall och stigande vattennivåer blir källare i Haninge och andra liknande områden alltmer sårbara.

Detta skapar inte bara strukturella risker, utan kan även leda till kostsamma skador och potentiella hälsofaror.
Läs mer om översvämning i källaren här >

Orsaker till översvämning i källare

Översvämningar är resultatet av en komplex samverkan mellan klimatförändringar, lokal terräng och mänsklig påverkan på miljön. Med ökande frekvens av extremväder, som kraftiga regn och skyfall, samt dåligt dränerade urbana områden, blir risken för översvämningar allt högre.

Denna kritiska kombination skapar de förutsättningar som gör att vatten inte kan dräneras bort tillräckligt snabbt, vilket resulterar i översvämningar med potentiellt förödande konsekvenser,
ta del av mer information här >

Vattenskada i källare

Vattenskada i källaren är inte bara en olägenhet utan även ett akut problem som kräver snabb åtgärd. Utöver det omedelbara behovet att pumpa ut vatten, finns risker för mögelbildning och strukturella skador som kan ha långvariga konsekvenser.

En effektiv och omgående sanering är därför avgörande.
Läs mer här >

Förhindra översvämning i källaren

Att förhindra vattenskada i källaren är mer än bara en försiktighetsåtgärd; det är en investering i din fastighets långsiktiga värde och säkerhet.

Genom att ta proaktiva steg som förbättrat dränering och vattentäta barriärer kan du minimera riskerna och skydda din källare från de kostsamma och farliga konsekvenserna av en översvämning
. Läs mer här >

Mögel och fuktproblem efter översvämning

Mögel och fukt är inte bara obehagliga biprodukter av en översvämning; de utgör även allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Om din källare har översvämmats är det kritiskt att agera snabbt för att förhindra dessa problem från att ta fäste och eskalera.

Snabb och effektiv sanering är avgörande för att minimera långsiktiga skador och hälsorisker
. Läs mer här >

Åtgärder när det svämmat över!

När en översvämning inträffar är det kritiskt att snabbt vidta rätt åtgärder för att minimera skada och risk. Från omedelbar evakuering och säkring av värdefulla tillhörigheter till professionell sanering och skadekontroll, finns det flera steg som måste tas för att skydda både människor och egendom.

En snabb och koordinerad insats är avgörande för att hantera krisen effektivt.

Läs mer här > 

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Söker du professionell hjälp för vattenskada i ditt hem eller fastighet? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Läs mer om vår tjänst!