ARTIKLAR

En inblick i Järfällas översvämningsrisker

För dem som känner till Järfällas idylliska sjöar och vattnets spegelblanka yta på en stilla sommardag, kan bilden av en översvämmad källare eller industriområde kännas främmande. Men verkligheten talar sitt tydliga språk: riskerna är här och nu, och de är mycket konkreta. Enligt Länsstyrelsens rapport 2021:32 riskerar en omfattande del av Järfälla att drabbas av översvämningar, från skyfall eller Mälaren, med potentiellt katastrofala följder.

Konsekvenser vid översvämning i Järfälla

Mälarens stigande vatten
Vid en översvämningskatastrof i Mälaren, efter att nya Slussen är klar, riskerar en hel lista av viktiga platser att drabbas: ett vattenverk, tio kulturarvsobjekt, ett naturreservat, och så vidare. En enskild byggnad med en avgörande samhällsfunktion—Görvälnverket—skulle riskera att få sin funktionalitet minskad, och därmed vattenförsörjningen till över en halv miljon människor.

Skyfallens oförutsägbarhet
När det gäller skyfall skulle inte mindre än 12,049 byggnader i Järfälla kommun påverkas. Majoriteten av dessa är småhus och komplementbyggnader som skjul och bryggor. Men en inte obetydlig andel på 415 byggnader tillhör kategorin ”byggnader med samhällsfunktion” och 341 faller under ”industri”.

Akuta riskområden:

  • Vid Termovägen och Gullivervägen skulle 36 industribyggnader och 5 komplementbyggnader riskera översvämning med ett vattendjup på över 1,2 meter.
  • I området nära Byleden och Österdalsvägen skulle 19 byggnader riskera översvämning med ett vattendjup på över 1 meter.
  • Vid Jakobsbergs sjukhus skulle nio sjukhusbyggnader riskera översvämning i området kring ambulansintaget.

Hur kan Järfälla skyddas?

Kommunen har utformat en rad mål för att förbättra skyddet mot översvämningar, allt från att säkerställa dricksvattenförsörjningen till att skydda skolor och sjukhus. Dessa mål inkluderar men är inte begränsade till:

  • Ingen skola ska utsättas för långvarigt avbrott på grund av översvämning.
  • Ingen industribyggnad ska ta stor direkt skada vid en översvämning.
  • Egendom ska skyddas från omfattande ekonomiska konsekvenser av översvämning.
VÅRA TJÄNSTER

Våra tjänster i Järfälla erbjuder pålitliga och effektiva lösningar

Behöver du en specialist inom vattenskador i Järfälla? Vi tar hand om allt från brådskande översvämningar till förebyggande åtgärder för ditt boende. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och ta steget mot en säker och hållbar framtid. Vi finns här för att stödja dig.

OM NORLIN OLSSON

Vi på Norlin Olsson Aktiebolag är din pålitliga byggpartner i Stockholm, specialiserade på att hantera vattenskador, brandskador och andra typer av reparationer. Med över 20 års erfarenhet i branschen och ett starkt fokus på kvalitet och hållbarhet, levererar vi skräddarsydda lösningar för både försäkringsärenden och projekt som inte täcks av försäkringsbolag.

Vårt engagerade team strävar alltid efter att överträffa kundens förväntningar. Om du letar efter en partner som inte bara utför arbetet, utan också brinner för det, är vi företaget för dig.

ARTIKLAR

Översikt översvämningsfaror i Järfälla

Rapporten från Länsstyrelsen ger inte bara en detaljerad bild av den nuvarande situationen utan lägger också en tung vikt på behovet av proaktiva åtgärder. Och det är just här, i spänningen mellan statistik och det som faktiskt kan göras, som Järfällas framtid kan skrivas.

  • 1 Vattenverk
  • 10 Kulturarvsobjekt
  • 1 Naturreservat
  • 12,049 Byggnader totalt (inklusive småhus, industribyggnader och byggnader med samhällsfunktion)

Källa: Länsstyrelsen Stockholm Rapport 2021:32

Vill du ta del av översvämningsrisken i andra Stockholmsområden?

Översvämning i källare

Orsaker till översvämning i källare

Sanering av översvämmad källare?

Sanering av en översvämmad källare är en brådskande och komplex uppgift som kräver snabb insats. Det handlar inte enbart om att pumpa ut vatten, utan även om att minimera riskerna för mögel, strukturell skada och elektriska problem.

Tidig och professionell hantering är avgörande för att begränsa de långsiktiga effekterna och kostnaderna.
Läs mer här >

Vattenskada i källare

Förhindra översvämning i källaren

Mögel och fuktproblem efter översvämning

Mögel och fukt är inte bara obehagliga biprodukter av en översvämning; de utgör även allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Om din källare har översvämmats är det kritiskt att agera snabbt för att förhindra dessa problem från att ta fäste och eskalera.

Snabb och effektiv sanering är avgörande för att minimera långsiktiga skador och hälsorisker
. Läs mer här >

Åtgärder när det svämmat över!

Aei Seiei
Aei Seiei
2023-10-23
Bra jobb och jätte nöjd, tar bara lite extra tid för kanske under sommartid och folk på samester
Sanne Nilsson
Sanne Nilsson
2023-10-23
Väldigt professionellt utförande samt god kvalité på utfört arbete.
adam nygren
adam nygren
2023-10-11
Norlin Olsson AB gjorde renoverade mitt kök och lade nytt golv. Kontakten med företaget var otroligt bra, jag har aldrig tidigare vart med om en byggfirma som tar sig tid för dumma frågor som detta bolag. Det är uppenbart att service är extremt viktigt för Norlin Olsson att upplevas som enkla och smidiga. Det må hända att det hade gått att hitta en billigare snickare, men fasen ingen som jag hade vart så nöjd med. Man får verkligen vad man betalar för. Rekommenderas varmt.
Caroline Larsson
Caroline Larsson
2023-09-13
Har inget annat än gott att säga! Hjälpsamma och trevliga och väl utfört arbete 🌟
Esa Orma
Esa Orma
2023-09-13
Bra jobb och trevliga killar
Allt i väggar (alltiväggar AB)
Allt i väggar (alltiväggar AB)
2023-09-12
Fick en vattenskada i mitt radhus, föreningen anlitade denna firma. Bra kommunikation mellan mig som kund och firman. bästa snickaren han var väldigt noggrann och tydlig. Rekommenderas starkt om ni vill ha bra arbete utfört!! 👌👌👌👌👌👌👌

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Söker du professionell hjälp för vattenskada i ditt hem eller fastighet? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Läs mer om vår tjänst!