ARTIKLAR

En inblick i Järfällas översvämningsrisker

För dem som känner till Järfällas idylliska sjöar och vattnets spegelblanka yta på en stilla sommardag, kan bilden av en översvämmad källare eller industriområde kännas främmande. Men verkligheten talar sitt tydliga språk: riskerna är här och nu, och de är mycket konkreta. Enligt Länsstyrelsens rapport 2021:32 riskerar en omfattande del av Järfälla att drabbas av översvämningar, från skyfall eller Mälaren, med potentiellt katastrofala följder.

Konsekvenser vid översvämning i Järfälla

Mälarens stigande vatten
Vid en översvämningskatastrof i Mälaren, efter att nya Slussen är klar, riskerar en hel lista av viktiga platser att drabbas: ett vattenverk, tio kulturarvsobjekt, ett naturreservat, och så vidare. En enskild byggnad med en avgörande samhällsfunktion—Görvälnverket—skulle riskera att få sin funktionalitet minskad, och därmed vattenförsörjningen till över en halv miljon människor.

Skyfallens oförutsägbarhet
När det gäller skyfall skulle inte mindre än 12,049 byggnader i Järfälla kommun påverkas. Majoriteten av dessa är småhus och komplementbyggnader som skjul och bryggor. Men en inte obetydlig andel på 415 byggnader tillhör kategorin ”byggnader med samhällsfunktion” och 341 faller under ”industri”.

Akuta riskområden:

  • Vid Termovägen och Gullivervägen skulle 36 industribyggnader och 5 komplementbyggnader riskera översvämning med ett vattendjup på över 1,2 meter.
  • I området nära Byleden och Österdalsvägen skulle 19 byggnader riskera översvämning med ett vattendjup på över 1 meter.
  • Vid Jakobsbergs sjukhus skulle nio sjukhusbyggnader riskera översvämning i området kring ambulansintaget.

Hur kan Järfälla skyddas?

Kommunen har utformat en rad mål för att förbättra skyddet mot översvämningar, allt från att säkerställa dricksvattenförsörjningen till att skydda skolor och sjukhus. Dessa mål inkluderar men är inte begränsade till:

  • Ingen skola ska utsättas för långvarigt avbrott på grund av översvämning.
  • Ingen industribyggnad ska ta stor direkt skada vid en översvämning.
  • Egendom ska skyddas från omfattande ekonomiska konsekvenser av översvämning.
VÅRA TJÄNSTER

Våra tjänster i Järfälla erbjuder pålitliga och effektiva lösningar

Behöver du en specialist inom vattenskador i Järfälla? Vi tar hand om allt från brådskande översvämningar till förebyggande åtgärder för ditt boende. Kontakta oss idag för en kostnadsfri konsultation och ta steget mot en säker och hållbar framtid. Vi finns här för att stödja dig.

OM NORLIN OLSSON

Vi på Norlin Olsson Aktiebolag är din pålitliga byggpartner i Stockholm, specialiserade på att hantera vattenskador, brandskador och andra typer av reparationer. Med över 20 års erfarenhet i branschen och ett starkt fokus på kvalitet och hållbarhet, levererar vi skräddarsydda lösningar för både försäkringsärenden och projekt som inte täcks av försäkringsbolag.

Vårt engagerade team strävar alltid efter att överträffa kundens förväntningar. Om du letar efter en partner som inte bara utför arbetet, utan också brinner för det, är vi företaget för dig.

ARTIKLAR

Översikt översvämningsfaror i Järfälla

Rapporten från Länsstyrelsen ger inte bara en detaljerad bild av den nuvarande situationen utan lägger också en tung vikt på behovet av proaktiva åtgärder. Och det är just här, i spänningen mellan statistik och det som faktiskt kan göras, som Järfällas framtid kan skrivas.

  • 1 Vattenverk
  • 10 Kulturarvsobjekt
  • 1 Naturreservat
  • 12,049 Byggnader totalt (inklusive småhus, industribyggnader och byggnader med samhällsfunktion)

Källa: Länsstyrelsen Stockholm Rapport 2021:32

Översvämning i källare

Översvämningar i källare är mer än bara en olägenhet; de är ett hot mot både fastighet och hälsa. Med kraftiga skyfall och stigande vattennivåer blir källare i Haninge och andra liknande områden alltmer sårbara.

Detta skapar inte bara strukturella risker, utan kan även leda till kostsamma skador och potentiella hälsofaror.
Läs mer om översvämning i källaren här >

Orsaker till översvämning i källare

Översvämningar är resultatet av en komplex samverkan mellan klimatförändringar, lokal terräng och mänsklig påverkan på miljön. Med ökande frekvens av extremväder, som kraftiga regn och skyfall, samt dåligt dränerade urbana områden, blir risken för översvämningar allt högre.

Denna kritiska kombination skapar de förutsättningar som gör att vatten inte kan dräneras bort tillräckligt snabbt, vilket resulterar i översvämningar med potentiellt förödande konsekvenser,
ta del av mer information här >

Sanering av översvämmad källare?

Sanering av en översvämmad källare är en brådskande och komplex uppgift som kräver snabb insats. Det handlar inte enbart om att pumpa ut vatten, utan även om att minimera riskerna för mögel, strukturell skada och elektriska problem.

Tidig och professionell hantering är avgörande för att begränsa de långsiktiga effekterna och kostnaderna.
Läs mer här >

Vattenskada i källare

Vattenskada i källaren är inte bara en olägenhet utan även ett akut problem som kräver snabb åtgärd. Utöver det omedelbara behovet att pumpa ut vatten, finns risker för mögelbildning och strukturella skador som kan ha långvariga konsekvenser.

En effektiv och omgående sanering är därför avgörande.
Läs mer här >

Förhindra översvämning i källaren

Att förhindra vattenskada i källaren är mer än bara en försiktighetsåtgärd; det är en investering i din fastighets långsiktiga värde och säkerhet.

Genom att ta proaktiva steg som förbättrat dränering och vattentäta barriärer kan du minimera riskerna och skydda din källare från de kostsamma och farliga konsekvenserna av en översvämning
. Läs mer här >

Mögel och fuktproblem efter översvämning

Mögel och fukt är inte bara obehagliga biprodukter av en översvämning; de utgör även allvarliga hälso- och säkerhetsrisker. Om din källare har översvämmats är det kritiskt att agera snabbt för att förhindra dessa problem från att ta fäste och eskalera.

Snabb och effektiv sanering är avgörande för att minimera långsiktiga skador och hälsorisker
. Läs mer här >

Åtgärder när det svämmat över!

När en översvämning inträffar är det kritiskt att snabbt vidta rätt åtgärder för att minimera skada och risk. Från omedelbar evakuering och säkring av värdefulla tillhörigheter till professionell sanering och skadekontroll, finns det flera steg som måste tas för att skydda både människor och egendom.

En snabb och koordinerad insats är avgörande för att hantera krisen effektivt.

Läs mer här > 

mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!
Ulf Heinke
Ulf Heinke
2023-12-19
Bra genomförd projekt vid byte av bänkskiva och kakel på ök tid och kostnad.
Nora Roos
Nora Roos
2023-11-18
Otroligt professionella och trevliga. Det blev precis som vi ville ha det. Kunde inte blivit nöjdare 🤩🤩🤩

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Söker du professionell hjälp för vattenskada i ditt hem eller fastighet? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Läs mer om vår tjänst!