ARTIKLAR

Identifiering av Synliga Tecken på Fuktskador

– med Jimmy Norlin

I vårt senaste inlägg på företagsbloggen har vi pratat med Jimmy Norlin, byggproffs med omfattande erfarenhet av fuktskador i fastigheter. Han delar med sig av sina insikter om hur man identifierar och hanterar fuktskador för att förhindra allvarliga skador på både byggnader och människors hälsa.

Vanliga Tecken på Fuktskador

Jimmy förklarar att de vanligaste synliga tecknen på fuktskador inkluderar förändringar i material som sprickor i färg, svarta fläckar, fuktrosor och mörknat trä. Material som börjar släppa, såsom klinker, kakel, golvmattor eller lameller i parkett, är också tydliga indikatorer på problem.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Fuktskador på Olika Ytor

”Fuktskador manifesterar sig olika beroende på vilket material och vilken yta det handlar om,” säger Jimmy. På väggar kan det röra sig om färg, tapet eller puts som börjar släppa. Golv kan kännas svampiga eller börja svälla på grund av fuktighet, medan innertak kan uppvisa rinningar och fuktrosor efter att vattnet har torkat.

Olika Orsaker till Fuktskador

Orsakerna till fuktskador varierar och detta påverkar vilka tecken som blir synliga. Jimmy förklarar att läckande avloppsrör inte bara leder till synliga skador utan också till obehagliga lukter. Vattenledningar med läckage ger klart vatten men kan orsaka omfattande skador om de inte åtgärdas snabbt. Takläckage och kondens leder ofta till lokala skador och synligt mögel på vinden.

Konsekvenser av Att Ignorera Fuktskador

Att ignorera tecken på fuktskador kan leda till omfattande och kostsamma skador på fastigheten. ”Vatten och fuktskador kan leda till mögelbildning om vatten tillåts stå kvar i konstruktionen, vilket är direkt hälsofarligt,” varnar Jimmy.

Skilja mellan Slitage och Fuktskador

För att skilja mellan normalt slitage och verkliga fuktskador, rekommenderar Jimmy att man observerar hur snabbt förändringen har uppstått och undersöker skikten runtomkring den drabbade ytan. Normalt slitage visar sig som en gradvis nednötning av ytan, medan fuktskador kan visa dramatiska och snabba förändringar.

Verktyg och Metoder för Att Identifiera Fuktskador

För att noggrant identifiera fuktskador bör man börja med att inspektera om materialets egenskaper har förändrats — har det blivit mjukare, spruckit eller är det fuktigt? Jimmy rekommenderar att göra en grundlig inspektion genom att eventuellt demontera delar av golvet eller göra ett provhål i en vägg.

Vanliga Misstag

Ett vanligt misstag är att skjuta upp åtgärder, vilket kan förvärra skadan. Ett annat misstag är att överreagera och hantera en mindre skada som om den vore mycket allvarligare än den faktiskt är.

Fördelarna med Tidig Upptäckt

Jimmy betonar att tidig upptäckt av fuktskador kan minimera både skadorna och reparationskostnaderna. Han delar ett exempel där snabb åtgärd räddade flera badrum i en bostadsrättsförening från större skador, vilket sparade både tid och pengar för samtliga parter.

Denna intervju med Jimmy belyser vikten av att vara uppmärksam på tecken på fuktskador och att agera snabbt för att skydda både fastigheten och hälsan för de som bor där. För ytterligare råd eller hjälp, tveka inte att kontakta vårt team av experter.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!