ARTIKLAR

Identifiering av Vatten- och Fuktskador i Fastigheter

– med Jimmy Norlin

Vatten- och fuktskador i bostäder och kommersiella fastigheter kan ha förödande konsekvenser om de inte upptäcks och åtgärdas i tid. Dessa skador kan påverka allt från golvet till taket och innebär ofta kostsamma reparationer. Här presenteras en omfattande guide baserad på expertkunskaper för att hjälpa fastighetsägare att känna igen och hantera dessa utmaningar effektivt.

Utmaningar och Lösningar

Ett av de största hindren vid identifiering av vattenskador är osäkerheten kring inspektionsrivningar och de kostnader detta kan medföra. Tidig identifiering är dock kritisk för att minska både skadeomfattningen och de långsiktiga kostnaderna. En snabb åtgärd kan även förhindra mögelbildning, vilket är viktigt för både fastighetens och de boendes hälsa.

Denna artikel erbjuder en djupgående insikt i hur fastighetsägare kan identifiera och hantera vatten- och fuktskador, baserat på expertkunskap och beprövade metoder. Att vara väl förberedd och informerad är nyckeln till att effektivt skydda sin fastighet mot dessa ofta dolda hot.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!
ARTIKEL

Vanliga Tecken på Vatten- och Fuktskador

Golv:

 • Golvmattor kan lossna från underlaget och med tiden även börja spricka.
 • Parkettgolv kan uppvisa svullnad och mörknande skarvar när stavarna släpper.
 • Klinkergolv kan lossna och spricka om underkonstruktionen är skadad, och fogarna kan bli missfärgade.

Väggar:

 • Tapet kan bubbla sig och släppa från väggarna.
 • På målade väggar kan färgen börja bubbla och flagna.
 • Putsade väggar kan spricka och lossna från underlaget, ibland med synligt utträngande kalk och salt.

Innertak:

 • På målade innertak kan bubblor och droppmönster uppstå, ofta med en brunaktig eller gulaktig färgton.
 • Akustikplattor i kontorsmiljöer kan visa tecken på fuktrosor.
 • Inomhusanvända innertaksplattor som huntonit kan svullna och spricka, med synliga fuktrosor.

Inredning:

 • Trälister kan svullna och deras färg eller lack kan börja flagna.
 • Köksskåp av spånskivor kan svälla och laminaten spricka.

Badrum:

 • Kakel och klinker i badrum kan lossna, och ett karakteristiskt ”bomljud” kan höras vid knackning på plattorna, vilket indikerar plattorna inte sitter fast i underlaget, det kan tyda på att underlaget har svällt och skadats.
VÅRA TJÄNSTER

Effektiv & trygg hantering av din vattenskada

Vi hjälper både privatpersoner och företag med fukstkador och vattenskador, vi tar hand om allt från besiktning och kalkyler till samordning med våra samarbetspartners.
Låt oss återställa ditt hem efter en olycka!

Vi erbjuder våra tjänster i hela Storstockholm:

 • Besiktning med fuktmätning och besiktningsrapport
 • Kalkyl i försäkringsbolagens system MEPS
 • Kompetenta snickare
 • Samordning med våra samarbetspartners
 • Service och kommunikation
Byggfirma i stockholm
ARTIKEL

Identifiera Olika Typer av Vattenskador

Det finns olika typer av vattenskador som kan uppkomma från bland annat VVS-system, översvämningar, kondens, eller direkt fuktintrång från utsidan. Skillnaden mellan dessa ligger ofta i skadans omfattning och källa. Exempelvis kan en bristande vattenledning leda till omfattande skador då vattenmängden i röret är obegränsat, medan skador från kondens oftast är mer lokaliserade och begränsade till specifika områden där luften kondenserar.

Metoder och Verktyg för Att Identifiera Dolda Skador

Fuktmätning och inspektionsrivning är effektiva metoder för att upptäcka dolda skador. Fuktmätare kan avslöja närvaro av fukt i material som inte visar synliga tecken på skador. Inspektionsrivning gör det möjligt att visuellt undersöka konstruktionens insida och bedöma skadans omfattning och orsak.

Misstänker du att din fastighet har vatten- eller fuktskador?

Låt inte dina misstankar bli till dyra reparationskostnader, ta hjälp av Norlin OlssonAB, så utreder vi skadan åt dig.

ARTIKEL

Vikten av Noggrann Inspektion

En grundlig inspektion och utvärdering av fastigheten är avgörande vid misstanke om vatten- eller fuktskador. Denna process bör inkludera en visuell kontroll av ytskikten och en fuktmätning för att fastställa skadans omfattning. Om nödvändigt bör en inspektionsrivning genomföras för att exakt kunna identifiera och åtgärda skadeorsaken.

Avancerad Teknologi i Identifieringen av Skador

Avancerad teknologi som termografi och olika fuktavläsningsverktyg kan spela en stor roll i effektiv identifiering av vatten- och fuktskador. Dessa tekniker kan ge en noggrann bild av fuktens utbredning och hjälpa till att lokalisera dolda skador utan att behöva göra rivande ingrepp.

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Kontakta oss nu för en gratis konsultation, vi hjälper dig med allt från identifiering av vattenskada till torkning och återställning.