ARTIKLAR

Identifiering och hantering av mögel och lukt vid vattenskador

– med Jimmy Norlin

Vattenskador i bostäder och kommersiella fastigheter kan snabbt leda till mögel och luktproblem om de inte hanteras korrekt. Det är avgörande att snabbt identifiera och åtgärda dessa problem för att undvika allvarliga hälsorisker och ytterligare skador på fastigheten.

Vanliga indikatorer på mögel och lukt

De mest påtagliga tecknen på mögel efter en vattenskada inkluderar en distinkt mögellukt och synliga mögelfläckar, som ofta är ludna och kan variera i färg från svart till vitt eller grönt. Om det finns en doft som liknar kantareller eller champinjoner, kan detta vara ett tecken på storsvamp, inklusive den farliga hussvampen, vilket kräver omedelbar åtgärd.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Hälsorisker associerade med mögel

Mögel i byggnader är inte bara ett materiellt problem utan också en allvarlig hälsorisk. Mögelexponering kan orsaka irritation i ögon, hud och luftvägar och kan förvärra allergier och astma. För personer med nedsatt immunförsvar kan långvarig exponering leda till kroniska lungsjukdomar eller systemiska infektioner.

Identifiering av mögel

Mögelväxt kan ofta hittas i dolda delar av byggnaden som stommen, inklusive väggar, innertak och golv. En vanlig metod för att undersöka dessa områden är att borra doshål för att inspektera och bedöma skadan. För att noggrant identifiera och mäta mögel och lukt används flera avancerade tekniker:

  • Luftprovsanalys och Ytprovtagning hjälper till att detektera och kvantifiera mögelsporer.
  • Infraröd termografi upptäcker kalla eller fuktiga områden där mögel kan växa.
  • Partikelräknare och Elektronisk näsa analyserar luftkvaliteten och identifierar lukter.
  • Gaschromatografi-Masspektrometri (GC-MS) och DNA-baserade analysmetoder som PCR ger en djupare analys av närvarande mögelarter och flyktiga organiska föreningar.

Skillnaden mellan normala lukter och mögelskador

För att skilja mellan normala luktproblem och mögelrelaterade lukter bör fastighetsägare först försöka identifiera luktens källa. Om ingen tydlig källa kan hittas, är det rekommenderat att konsultera en expert för en grundligare utredning.

Effektiva åtgärder för att eliminera mögel och lukt

Att hantera mögel och lukt effektivt efter en vattenskada innebär ofta omfattande åtgärder som rivning, torkning och sanering, följt av återuppbyggnad av de drabbade områdena. Detta säkerställer att allt mögel och fukt helt elimineras, vilket minskar risken för framtida problem.

Framgångsrika exempel på mögelhantering

Ett exempel på framgångsrik hantering av mögel och lukt är ett projekt där luftflödet på en krypvind justerades i kombination med mögelsanering, vilket räddade fastighetens tak från att behöva genomgå en totalrenovering.

Att agera snabbt och använda rätt tekniker för att identifiera och behandla mögel och lukt är avgörande för att skydda både fastigheten och dess invånares hälsa. Om du står inför en vattenskada, tveka inte att kontakta professionella för att säkerställa att ditt hem eller din fastighet återställs på ett säkert och effektivt sätt.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!