ARTIKLAR

Allt du behöver veta om översvämning i källare

Molnen hopar sig på himlen, regndropparna faller tätt och plötsligt är källaren under vatten. Att se sitt hem förvandlas till en pöl är skrämmande, men vid sådana stunder gäller det att ha koll på vad man ska göra. Samtidigt är förebyggande åtgärder guld värda.

Det börjar ofta med ett plötsligt, kraftigt skyfall. Vattnet strömmar ner i källaren, och innan man vet ordet av har ens ägodelar skadats. I sådana stunder kan man känna sig hjälplös, men med rätt information och förberedelser kan skadan minimeras.

Vid en akut översvämning i källaren bör du:

 • Bryta all elektrisk ström i den översvämmade delen.
 • Skydda dina fuktkänsliga tillhörigheter, särskilt elapparater och kartonger.
 • Kontakta ditt försäkringsbolag omedelbart. De kan vägleda dig i saneringsprocessen och hjälpa till med skadereglering.
 • Använd en dräneringspump för att pumpa ut vattnet, eller torka/ös ut det så snabbt som möjligt.
 • Var mycket noga med hygienen, särskilt om det rör sig om avloppsvatten.
 • Dokumentera skadorna genom att ta foton – dessa är viktiga vid skadeanmälan.
 • Vid extremt allvarliga situationer, tveka inte att kontakta Räddningstjänsten.

Dessutom betonar vår byggnadstekniska rådgivare, Malte Rungård, vikten av att förebygga dessa översvämningar. Snabb snösmältning, tjäle i marken, och stigande sjöar eller vattendrag kan bidra till att vatten tränger in i källaren.

Här är några proaktiva steg du kan ta för att skydda ditt hem:

 1. Marklutning: Kontrollera att marken lutar bort från huset.
 2. Stuprörsvatten: Se till att leda bort det effektivt.
 3. Dränering: Underhållsspola ditt system regelbundet.
 4. Kommunikation med kommunen: Kontrollera restriktioner och riktlinjer i ditt område.
 5. Förvaring: Se till att dina saker förvaras fuktsäkert i källaren.
 6. VA-ledningar: Om ditt område ofta drabbas, be kommunen att överväga ombyggnad.
 7. Väderförhållanden: Var beredd på att använda länspumpar och andra skyddsåtgärder vid stigande vatten.
 8. Håll koll: Följ väderprognoser och kommunens råd för att vara säker.
 9. Källarens tillstånd: Överväg din källares läge och skick.

Kom ihåg, att vid en översvämning gäller det att vara säker. Livet går alltid före materiella skador. Men med förebyggande åtgärder och rätt kunskap kan du minska risken för allvarliga skador på ditt hem.

För i slutändan är vårt hem vår trygga plats, en plats där vi vill känna oss skyddade mot naturens krafter. Med rätt förberedelser och information kan vi hjälpa till att hålla det så.

Niklas Olsson Projektledare
Författare

Niklas Olsson

Ägare & Projektledare

Med sin utbildning och erfarenhet har han en omfattande förståelse för byggprocesser och skadehantering. Niklas har hanterat hundratals försäkringsrelaterade byggskador, vilket gör honom till en pålitlig och kvalificerad specialist, redo att vägleda och hjälpa kunder med deras byggrelaterade utmaningar.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!