ARTIKEL

Olika tak, olika risker – Så hanterar vi takläckage på rätt sätt

Takläckage är ett vanligt men allvarligt problem som kan orsaka stora skador på både insida och utsida av en fastighet. För Norlin Olsson, som är specialister på skadehantering vid exempelvis vatten- och brandskador, innebär det att vi ofta möter fastigheter där läckage kräver insatser från flera yrkesgrupper – snickare, takläggare och plåtslagare.

Även om många orsaker till takläckage är vanliga, som åldrande material eller bristfälligt underhåll, så finns det flera taktyper och byggnader som innebär särskilda utmaningar – och där krävs unika lösningar. Här nedan går vi igenom olika taktyper och deras specifika problem, och hur du bäst förebygger och åtgärdar läckage.

Hur vet jag att mitt tak läcker?

Att identifiera ett takläckage i tid kan spara både pengar och framtida skador. Vanliga tecken inkluderar:

  • Vattenfläckar på väggar eller i tak
  • Unken lukt på vinden
  • Bubblor i färg eller tapet
  • Synlig fukt i isolering
  • Saknade eller sneda takpannor

Har du ett platt tak, sedumtak eller solpaneler kan läckaget vara dolt. Därför rekommenderar vi regelbunden takbesiktning, särskilt inför vintern.

ARTIKEL

Takläckage i flerfamiljshus och kommersiella byggnader

Flerfamiljshus och kommersiella fastigheter har ofta mer komplexa konstruktioner än vanliga villor. Här är några vanliga orsaker till läckage i denna typ av byggnader:

  • VVS-system: Större byggnader har ofta fler genomföringar i taket för rör, ventilation och annan teknik. Dessa genomföringar är känsliga punkter där felaktig tätning lätt leder till läckage.
  • Takterrasser: Terrasser och takaltaner utsätts för högre belastning och slitage. Om tätskikten inte är korrekt monterade uppstår ofta punktläckage.
  • Platta tak: Vanligt i stadsmiljöer. Här är det avgörande att avrinningen fungerar med takbrunnar eller stuprör, och att dessa hålls fria från löv och smuts. Det är även viktigt att rätt material använda på platta tak eller vid svag lutning.
  • Delat ägarskap: I bostadsrättsföreningar och gemensamt ägda byggnader kan underhållsansvar bli otydligt. Ett oupptäckt läckage på en del av fastigheten kan leda till skador på en annan.


Takläckage på äldre och K-märkta byggnader

Äldre byggnader och kulturmärkta fastigheter har ofta historiska material och detaljer som kräver särskild hantering.

  • Utdaterade material: Här kan det röra sig om takpannor som inte längre tillverkas, eternittak med asbest eller stentak. Reparationer kan därför kräva att hela ytor byts ut istället för punktinsatser.
  • K-märkning: Dessa byggnader kräver att utseende och material bevaras. Det gör att vissa moderna lösningar inte är tillåtna. Vid läckage kan det därför bli både kostsamt och tidskrävande att åtgärda skador – något vi på Norlin Olsson har lång erfarenhet av att hantera.


Skydda ditt hem – agera snabbt vid takläckage

Takläckage kan snabbt leda till omfattande skador om det inte åtgärdas i tid. Vi erbjuder akuta insatser, skadebesiktning och trygga helhetslösningar – allt för att minimera skadorna och stressen.

ARTIKEL

Takläckage under extrema väderförhållanden

I Sverige påverkas tak i hög grad av väder och vind – särskilt i utsatta kustområden. Här är några faktorer att vara uppmärksam på, oavsett fastighetens geografiska position:

  • Kyla: Vatten som fryser kan orsaka sprickor och skador när materialet expanderar och drar ihop sig. Detta är väldigt vanligt på bland annat tak med pannor, där vatten lägger sig i sprickor som då sedan expanderar när det fryser på, som i sin tur gör att pannan går sönder och vatten kan ta sig in bakom.
  • Värme: UV-strålning från solen bryter ner takmaterial över tid, vilket ökar risken för läckage.
  • Vind: Stormar kan riva bort takpannor, vindskivor och plåtdetaljer. Kontrollera alltid taket efter kraftig blåst.

Avvattning: Vid extremväder så kan det hamna många grejer på taket i form av mossa, löv, granar mm, som sedan med tiden hamnar i hängrännorna. Stopp i avvattningen är en vanlig orsak till takläckage, så se till att vatten har ett fritt flöde i den monterade avvattningen.

ARTIKEL

Takläckage på sedumtak

Sedumtak, eller så kallade gröna tak, blir allt vanligare – särskilt vid nyproduktion. För att resultatet ska bli hållbart krävs dock ett noggrant och korrekt utfört förarbete. Om ett läckage skulle uppstå kan det nämligen vara mycket svårt att lokalisera felet utan att först ta bort hela eller delar av växtligheten. Därför är regelbundet underhåll extra viktigt, och det är alltid klokt att följa leverantörens rekommendationer för både skötsel och kontroll. På Norlin Olsson har vi den kompetens som krävs för att hantera läckage under sedumtak, där det ofta krävs att delar av växtligheten lyfts bort för att komma åt skador i tätskiktet – en process som kan bli både tidskrävande och kostsam om problemet inte upptäcks i tid.

Vad kostar det att åtgärda ett takläckage – och vad påverkar priset?

Vid ett pågående takläckage kan du ta del av vårt servicepaket för 2 999 kr efter ROT-avdrag. Då får du snabb hjälp med provisoriska tätningar för att omedelbart stoppa den aktiva läckan och förhindra att skadan förvärras. Kostnaden för en fullständig återställning varierar beroende på skadans omfattning, läge och vilket material taket är byggt av. Ju större och mer komplicerad skadan är, desto högre blir återställningskostnaden. Därför är det avgörande att agera snabbt vid ett läckage – för att begränsa skadans spridning och därmed hålla nere kostnaderna.

Norlin Olsson har lång erfarenhet av att arbeta med försäkringsskador och stöttar dig genom hela processen – från dokumentation och kontakt med försäkringsbolag till färdig återställning av taket.

Takläckage? Vi tar hand om hela skadehanteringen

Från första droppen till färdig återställning – Norlin Olsson hanterar hela kedjan vid takläckage. Vi samordnar alla yrkesgrupper och hjälper dig även i dialogen med försäkringsbolaget.

ARTIKEL

Takläckage på tak med solceller

Solceller är ett populärt val för den som vill energieffektivisera sitt hem, men det finns viktiga saker att tänka på – särskilt när det gäller takets skick och risken för läckage. Innan solceller installeras bör taket noggrant kontrolleras, eftersom solpanelernas livslängd ofta är upp mot 30 år. För att undvika framtida problem bör alltså även taket vara i gott skick och ha motsvarande hållbarhet.

Om ett läckage skulle uppstå kan det uppstå oklarheter kring ansvar. Solcellsföretag hanterar sällan själva taket, medan takläggare i sin tur ofta inte vill ta ansvar för att montera ned och återinstallera panelerna. Dessutom krävs det att solpanelerna demonteras för att kunna åtgärda eventuella läckor under dem – något som kan bli både tidskrävande och kostsamt om det inte finns en tydlig plan.

På Norlin Olsson erbjuder vi en helhetslösning för hela kedjan – från demontering och återmontering av solpaneler till reparation eller utbyte av skadade delar. Vi ser till att allt fungerar som det ska, både på och under panelerna. Allt under samma tak.

Slutsats

Vissa taktyper och byggnader är mer utmanande än andra när det kommer till läckage. Genom att förstå riskerna kan du förebygga skador – men skulle olyckan vara framme är det viktigt att ha en partner som kan lösa allt från tak till vägg, från utsida till insida.

På Norlin Olsson är vi specialister på helhetslösningar vid försäkringsskador, med kunniga snickare, plåtslagare och takläggare under samma tak. Vi finns här för att hjälpa dig när det behövs som mest – snabbt, professionellt och tryggt.

UTVALDA PROJEKT

Expertlösningar för försäkringsbyggskador

Vi är stolta över att kunna visa dig våra senaste projekt, där vårt engagerade team av snickare och samarbetspartners har hanterat försäkringsrelaterade byggskador med stor omsorg och skicklighet. Tillsammans arbetar vi för att erbjuda högkvalitativa hantverk och framgångsrika resultat som uppfyller våra kunders förväntningar.

Begär en offert

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!