vattenskada kök

Den vanligaste typen av skada i hemmet 2020 var vattenskador i kök. Orsaken till vattenskadorna är oftast kyl/frysen eller diskmaskinen. I detta fall började blandaren läcka och orsakade en vattenskada i hela lägenheten, vilket i sin tur resulterade att boende i lägenheten under också blev drabbad.

Förebyggande åtgärder för att inte få vattenskada i köket

För att hålla ditt kök fritt från skador bör du använda dig av vissa förebyggande åtgärder. En enkel åtgärd är att regelbundet göra rent diskmaskinen och rensa silen. Använd dig även av läckageskydd under alla dina vitvaror. Via läckageskyddet rinner vattnet ut framifrån och kan upptäckas snabbare, än om det står och lägger bakom eller under skåpen. Ju tidigare man upptäcker läckaget, desto mindre blir skadan. En annan förebyggande åtgärd är att regelbundet frosta av frysen och rengöra kylen, framför allt avrinningshålet som sitter på bakre väggen i kylskåpet.

Har du en fuktskada i ditt hem och behöver råd?
LÄS MER HÄR

Vad kostar en vattenskada i köket att reparera?

Kostnaden för rivning, torkning och återställning av ett vattenskadat kök kan hamna på mellan 5000-100 000kr. Det som avgör kostnaden är omfattningen av skadan, beroende på hur blöt stommen blivit och hur mycket det spridit sig, samt hur stora delar av köket som måste bytas ut.

För att få veta om din trasiga diskmaskin täcks av din hemförsäkring kan du ringa till ditt försäkringsbolag och se vad just du har för villkor.

Norlin Olsson Logga

Besöksadress:
Kilowattvägen 12, 136 44 Handen