Vårat miljöarbete 2022

Under 2022 började vi arbeta mer med att fatta beslut ur ett livscykelsperspektiv i våra byggprojekt. Det kan vara allt ifrån att delreparera en skada men också vilket material som används i byggandet. Vi har sedan start mätt hur vi väljer vårat material och då också registrerat vilka material vi absolut inte vill köpa som då inte uppfyller BVB bedömning eller också om det finns andra bättre alternativ för samma material. Under 2022 på vårat mest populära varuhus var 43% av våra materialköp märkta med våra två förstahandsval: Svanenmärkt eller Byggvaruhusbedömt: Accepteras eller rekomenderas. Detta ska vi under 2023 öka och mäta på våra topp 3 varuhus.

Teamet har också börjat arbeta aktivt med att utreda projekt för eventuella livscykelsräddningar, alltså räddningar på resurser från miljön genom att reparera eller åtgärda skadan på ett alternativt sätt än vad dagens standardlösning skulle vara. Det kräver alltså av våra anställda att vid start tänka en vända extra på hur vi väljer våra arbetsmoment. Vi startade med detta i slutet på Augusti 2022 och har sedan dess valt alternativa vägar som kunderna uppskattat och på såvis besparat miljön på 6,28ton co2e, det motsvarar lite mer än 2 hela badrum från vagan till grav, hade naturen tagit hand om detta själv hade det krävts ungefär 419 träd som tar upp 15kg co2 på 1 års tid.

En stor del av alla våra förbättringsarbeten är att inkludera alla, utbildas regelbundet och reflektera i grupp. Teamet är taggade och arbetar på för att fatta bättre beslut varje dag!

Vill du läsa mer om vårat arbete för 2022? Läs om vår klimatkompensering här.