ARTIKLAR

Översvämning orsak till vattenskada och fuktskada

– med Niklas Olsson

Översvämningar i bostäder och kommersiella fastigheter kan orsaka omfattande skador och är ofta förenade med stora kostnader och besvär för fastighetsägare. Det är därför viktigt att förstå orsakerna, konsekvenserna och de åtgärder som kan vidtas för att förebygga och hantera dessa situationer effektivt.

Vanliga orsaker till översvämningar och identifiering av riskfaktorer

Den vanligaste orsaken till översvämningar i fastigheter är stopp i avloppet, ofta till följd av olämpligt material som spolas ned i toaletten eller diskhon. Tidiga tecken på risk för översvämningar inkluderar vatten som rinner undan långsamt från diskho eller handfat. Ett första steg för att förebygga översvämningar är att regelbundet rengöra och underhålla vattenlås och avloppsrör.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Skaderisker och konsekvenser

Översvämningar med avloppsvatten är särskilt problematiska eftersom vattnet kan vara förorenat. Detta leder inte bara till obehaglig lukt och saneringskrav utan också till risk för sjukdomar och långsiktiga skador på byggnadens konstruktioner genom mögelpåväxt och försämring av material.

Förebyggande åtgärder för översvämnings risker

För att minimera risken för översvämningar bör endast toalettpapper spolas ned i toaletten, och fett bör inte spolas ned i diskhon. Regelbundet underhåll av fastighetens vattenlås och avloppssystem är kritiskt.

Åtgärder vid översvämning

Vid en översvämning är det första steget att omedelbart avbryta tillförseln av vatten till berörda avloppssystem för att förhindra ytterligare skador. Det är även viktigt att begränsa spridningen av vattnet med hjälp av handdukar eller genom att använda en våt-dammsugare för att suga upp vattnet.

Översvämningshantering

Snabb åtgärd är avgörande för att hantera en översvämning effektivt. Professionella tjänster, såsom spolbilar, kan användas för att lösa upp eller spola bort stopp i avloppsstammen och utföra inspektioner via kamera för att fastställa den underliggande orsaken till problemet.

Sanering och återställning

Efter en översvämning är det viktigt att omedelbart börja saneringsprocessen för att förhindra mögel och andra skador. Detta innefattar att avlägsna allt organiskt material som blivit påverkat, avfukta området och noggrant sanera alla berörda ytor och material.

Ett nära samarbete med försäkringsbolag kan underlätta hanteringen av översvämningsskador avsevärt. Detta säkerställer att korrekta och snabba beslut kan tas, vilket är avgörande för en effektiv skadehantering.

Samarbete med försäkringsbolaget

Ett nära samarbete med försäkringsbolag kan underlätta hanteringen av översvämningsskador avsevärt. Detta säkerställer att korrekta och snabba beslut kan tas, vilket är avgörande för en effektiv skadehantering.

Vanliga misstag

Ett vanligt misstag i hanteringen av översvämningsskador är att försöka spola igenom stopp själv, vilket kan förvärra situationen genom att tillföra mer vatten till det redan skadade området.

Genom att förstå dessa aspekter och vidta rätt åtgärder kan fastighetsägare bättre förbereda sig för och hantera de utmaningar som översvämningar och vattenskador medför. Det är alltid rekommenderat att ha en plan på plats och att samarbeta med professionella tjänster för att säkerställa bästa möjliga utfall.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!