Förebygg och åtgärda vattenskadat parkett golv | Expert tips!

Här får du effektiva knep för att förebygga men även reparera ditt vattenskadade parkettgolv, här får du ta del av vattenskydd, snabba lösningar och risker i vår guide!

Hur identifierar man tidiga tecken av vattenskadat trägolv?

En viktig kunskap att ha som bostadsägare är att kunna se de tidiga tecknen på en vattenskada. En tydlig indikatior för detta på just parkettgolv är när man ser att golvet börjar böja sig uppåt i skarvarna eller har missfärgningar. Andra tecken kan vara att det börjar lukta fuktigt och mögligt, då kan det vara en dold vattenskada. Håll ett extra öga på parkettgolv som ligger i anslutning till rör så som i köket eller också på ytor där det brukar spillas mycket, gör du detta kommer du minska risken drastiskt för att få en stor vattenskada.

Vad är de vanligaste orsakerna till vattenskadat parkett golv?

De vanligaste orsakerna till vattenskada i parkettgolvet är att ett rör har läckt, någon har råka spilla ut en vätska men också hög luftfuktighet är vanliga bovar. Det är även därför många bostadsägare väljer att lägga klinker i kök och hall för att dessa golv är mer slittåliga mot vätska och besök, andra proaktiva åtgärder är att vattensäkra dina vitvaror i köket men också att underhålla och rengöra dem så dem inte går sönder och läcker ut.

Niklas Olsson Projektledare

Behöver du hjälp med ditt vattenskadade parkettgolv?

Är vissa parkettgolv mer vattenresistenta mot vattenskador?

Det finns inga vattentäta parkettgolv på marknaden, det finns däremot golv som är bättre lämpade för ytor med högre belastning och även parkettgolv som är tåligare mot spill. Däremot bör alla parkettgolv tas om hand om så mängden fukt de utsätts för minskas! Detta då det är ett levande material som suger upp vätskan allt eftersom – var därör snabb med att torka upp om du har fått ett spill.

Fundera därför en extra gång när du ska välja typ av golv för ditt nya rum, då även detta kan förbereda ditt hem mot vattenskador!

Summéring

Genom att vidta förebyggande åtgärder, utföra regelbundna underhållskontroller och välja rätt typ av parkettgolv, kan husägare skydda sina vackra golv från skador orsakade av vatten.

För mer information om vattenskador på parkettgolv och hur man hanterar det, är du välkommen att bläddra genom vår blogg eller kontakta oss. Oavsett om det är vägledning om DIY-reparationstips för parkettgolv eller professionell hjälp du behöver, finns vi här för att hjälpa till.

Låt inte vattenskador förstöra ditt vackra golv. Utrusta dig själv med rätt kunskap, agera, och låt oss hålla ditt parkettgolv lika bländande som alltid!

Läs mer om hur man reparerar ett vattenskadat parkett golv här >