ARTIKLAR

Förstå svullnad och förvrängning i vattenskadat golv

– med Niklas Olsson

När vatten tränger in i golvmaterial kan det leda till allvarliga problem såsom svullnad och förvrängning. Dessa problem kan förstöra golvets estetiska och funktionella egenskaper. Vi har pratat med Niklas, en expert inom området, för att förstå orsakerna bakom dessa skador och hur man bäst hanterar dem.

Orsaker till svullnad och förvrängning i golvet

Niklas förklarar att när organiska material som trä påverkas av fukt, expanderar de eftersom de suger upp vattnet. Detta leder till svullnad. När materialet sedan börjar torka, försöker det krympa tillbaka till sin ursprungliga storlek. På grund av tätheten i fibrerna och de olika torkningshastigheterna sker denna krympning ojämnt, vilket leder till sprickor och förvrängning.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Tidiga tecken på skador

Det är viktigt att kunna identifiera tidiga tecken på vattenskador för att minimera skadorna. Niklas nämner att de första tecknen ofta är svullnad och missfärgning av golvet. Det kan också märkas genom att golvet känns ojämnt eller ”svampigt” när man går på det.

”Om du märker att ditt golv börjar svälla upp eller ändra färg, är det ett tydligt tecken på att det har tagit skada av vatten,” varnar Niklas.

Åtgärder vid svullnad och förvrängning i ditt golv

När ett golv har drabbats av svullnad och förvrängning, är det viktigt att agera snabbt och effektivt. Här är stegen som bör följas:

  1. Torka ut golvet: Använd fläktar och avfuktare för att snabbt avlägsna fukt från golvet. Det är viktigt att detta sker så fort som möjligt för att minimera skadorna.
  2. Inspektera skadan: En noggrann inspektion är nödvändig för att bedöma omfattningen av skadorna. Använd fuktmätare för att mäta kvarvarande fukt i golvet.
  3. Reparera eller ersätta skadade delar: Om skadan är omfattande kan det vara nödvändigt att ersätta delar av golvet. Mindre skador kan ibland åtgärdas genom att slipa och behandla det skadade området.

Förebyggande åtgärder fuktskada i golv

Niklas rekommenderar flera förebyggande åtgärder för att minska risken för svullnad och förvrängning i golv:

  • Regelbundna inspektioner: Kontrollera regelbundet alla vattenanslutningar och installationer för att upptäcka eventuella läckor i tid.
  • Installera vattenlarm: Placera vattenlarm på platser som är svåra att övervaka, såsom under diskmaskiner och bakom kylskåp.
  • Använd dropskydd: Placera dropskydd under diskmaskiner, kyl och frys för att fånga upp eventuella läckor innan de når golvet.
  • Täta diskbänkskåp: Säkerställ att botten av diskbänkskåpet är vattentätt för att förhindra vatten från att sprida sig till golvet.

Vanliga missförstånd med fuktskador i golvet

Niklas betonar att ett vanligt missförstånd är att underskatta omfattningen av vattenskador och de åtgärder som krävs. Många fastighetsägare inser inte hur snabbt skador kan förvärras och hur kostsamma reparationer kan bli.

”Det är viktigt att förstå att snabb och korrekt åtgärd är avgörande för att minimera skador och kostnader,” påpekar Niklas.

Genom att förstå orsakerna till och hanteringen av svullnad och förvrängning i vattenskadat golv kan fastighetsägare bättre skydda sina hem och undvika omfattande reparationer. Snabb åtgärd och rätt förebyggande insatser är nyckeln till att upprätthålla ett hållbart och vackert golv.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!