ARTIKLAR

Så Identifierar Du Fuktskada i Golvet

– med Niklas Olsson

Att identifiera och åtgärda svullnad och förvrängning i golv på grund av vattenskador är avgörande för att bibehålla fastighetens integritet och värde. Vi har talat med Niklas, en expert inom området, för att få insikter om hur man upptäcker dessa problem och vad man bör göra när de uppstår.

Vanliga Tecken på Svullnad och Förvrängning i Golv

Niklas beskriver de vanligaste tecknen på att ett golv har drabbats av vattenskador:

 1. Missfärgningar – Synliga fläckar eller förändringar i golvets färg, ofta gulaktiga eller mörkare områden, kan indikera att vatten har trängt in.
 2. Svällningar – Om golvbrädor eller golvmaterial börjar bukta uppåt eller verkar ojämna, är detta ett starkt tecken på att vatten har absorberats och orsakat materialet att svälla.
 3. Förvrängning – Golvbrädor som har böjts eller krökts utan någon uppenbar anledning kan vara ett tecken på långvarig exponering för fukt.
 4. Sprickor – Sprickor kan uppstå när materialet expanderar och drar ihop sig på grund av fuktvariationer.
 5. Avvikande lukter – En unken eller mögelliknande lukt indikerar ofta att det finns fukt under golvet som kan ha orsakat skador.
Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Första Stegen vid Upptäckt av Vattenskada i golv

Niklas rekommenderar följande om du upptäcker tecken på svullnad eller förvrängning i golvet:

 1. Fastställ orsaken till skadan – Det första steget är att hitta och åtgärda källan till vattenläckan, vare sig det är ett rör som läcker, dålig dränering eller något annat.
 2. Anmäl skadan – Informera ditt försäkringsbolag om skadan och, om du bor i en bostadsrätt, även bostadsrättsföreningen.
 3. Kontakta en entreprenör – En professionell entreprenör kan bedöma skadans omfattning och utföra nödvändiga mätningar och åtgärder, som avfuktning och eventuell rivning.
 4. Dokumentera skadan – Samla in all relevant information och dokumentation för att skicka till försäkringsbolaget.

Professionell Bedömning av Fuktskador i golv

För att exakt bedöma omfattningen av fuktskador används ofta fuktmätare. Niklas förklarar att visuell inspektion kan ge en grundläggande uppfattning, men fuktmätningar behövs för att bestämma exakt hur mycket vatten som har absorberats av golvmaterialet.

Risker med Försummad Identifiering

Niklas betonar att försummelse av tidiga tecken på svullnad och förvrängning kan leda till:

 1. Ökade reparationskostnader – Ju längre fukten får verka, desto mer omfattande och kostsamma blir reparationerna.
 2. Försäkringsproblem – Försäkringsbolag kan neka ersättning eller ge reducerad ersättning om skadan har förvärrats på grund av bristande underhåll.

Genom att vara uppmärksam på tidiga tecken på svullnad och förvrängning samt vidta snabba åtgärder kan fastighetsägare undvika omfattande skador och höga kostnader. Med hjälp av modern teknologi och regelbundet underhåll kan du skydda ditt golv och din fastighet mot framtida vattenskador.

ARTIKLAR

Specifika Material och Skyddsåtgärder för golv 

Träkonstruktioner är särskilt sårbara för vattenskador eftersom vatten lätt kan tränga igenom och orsaka svullnad och förvrängning. Niklas rekommenderar följande skyddsåtgärder:

 1. Använd dropskydd och tätskikt – Dessa kan hjälpa till att förhindra att vatten tränger in i golvets konstruktion.
 2. Regelbunden kontroll – Inspektera regelbundet områden där vattenrör finns för att tidigt upptäcka eventuella läckor eller fuktskador.

Försäkringsskydd mot Vattenskador

För att säkerställa ett bra försäkringsskydd mot vattenskador bör fastighetsägare:

 1. Ha en anpassad försäkring – Se till att din försäkring täcker de specifika behov din fastighet har, särskilt om den är äldre och mer utsatt för skador.
 2. Förstå försäkringsvillkoren – Var medveten om vad som täcks och vad som krävs av dig i form av underhåll för att undvika avdrag och självrisker.

Underhåll och Förebyggande

Niklas betonar vikten av regelbundet underhåll för att förhindra framtida vattenskador:

 1. Regelbunden inspektion – Kontrollera regelbundet kopplingar och rör för att upptäcka eventuella läckor tidigt.
 2. Håll kopplingar synliga – Se till att områden runt vattenrör och radiatorer är lättåtkomliga för inspektion.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!