ARTIKEL

Får man ersättning för takläckage?

I Länsförsäkringars villaförsäkring framgår det att skador orsakade av vatten-, olje- och andra typer av läckage som beror på plötsliga och oförutsägbara händelser kan ersättas. Det är dock viktigt att förstå att försäkringen i regel inte täcker läckage, utan endast under vissa begränsade omständigheter. Skador på yt- och tätskikt i läckande väggar och golv ersätts inte, och inte heller vattenskador som härrör från dräneringssystem eller stuprör. Dessutom omfattar försäkringen inte skador på tak som beror på ålder, slitage eller bristande underhåll.

Sammanfattningsvis kan ersättning för läckageskador ges endast om skadan inte beror på byggnadens ålder, slitage eller eftersatt underhåll. Är taket gammalt, trasigt eller skadat på grund av normalt åldrande, täcker försäkringen varken reparationen av taket eller följdskadorna.

Vilka täcks av hemförsäkringen hos Länsförsäkringar?

  • Försäkringen gäller för den person som äger fastigheten, alltså huset och tomten som är angivna som försäkringsställe i försäkringsbrevet​.
  • Det är fastigheten (huset och tomten) som är försäkrad, inte lösöre (möbler, kläder m.m.)​
  • Det är alltså husets ägare (du som försäkringstagare) som är täckt om en takläcka orsakar skada på huset.

Viktigt att tänka på:

  • Skador på själva huset (t.ex. takstolar, väggar, golv) täcks enligt villkoren – men bara om skadan inte beror på bland annat dåligt underhåll​ och felmonteringar.
  • Lösöre (t.ex. möbler och kläder) täcks inte av villaförsäkringen utan av en separat hemförsäkring​.


ARTIKEL

När täcker inte hemförsäkringen?

Villaförsäkringen (hemförsäkringen) hos Länsförsäkringar täcker inte takläckor i flera vanliga situationer. Om skadan beror på takets ålder, slitage eller bristande underhåll, ges ingen ersättning. Ett exempel är om taket börjar läcka för att det är gammalt och inte har underhållits regelbundet. Försäkringen täcker inte heller skador på själva tätskiktet, som papptak, plåttak eller takpannor, om dessa brister.

Byggfel eller brister som fanns redan innan skadan inträffade omfattas inte heller. Exempelvis ersätts inte skador som beror på felaktigt monterade takpannor. Vattenskador som uppstår från dräneringssystem eller stuprör, där vattnet rinner fel, räknas inte heller som ett ersättningsbart takläckage.

Dessutom är det viktigt att följa försäkringens aktsamhetskrav. Om du inte omedelbart försöker begränsa en pågående vattenskada, kan din ersättning minskas eller helt utebli.

Trygg hjälp vid takläckage – vi finns med hela vägen

Norlin Olsson AB har gedigen erfarenhet av försäkringsskador.
Vi hjälper dig att navigera skadeanmälan, hantera dialogen med försäkringsbolaget och följer dig genom hela reparationsarbetet. 

ARTIKEL

Vad gör man om taket läcker?

Försök omedelbart begränsa skadan:

  • Täck över läckan provisoriskt, t.ex. med en presenning.
  • Samla upp vatten som rinner in för att undvika större skador​.

Anmäl skadan till försäkringsbolaget:

  • Kontakta Länsförsäkringar så snabbt som möjligt för att anmäla läckaget.

Dokumentera skadan:

  • Ta foton på takläckan och eventuella följdskador inne i huset.
  • Spara kvitton om du behöver köpa material för akutskydd (t.ex. presenning).

Följ aktsamhetskraven:

  • Du som ägare är skyldig att underhålla fastigheten och snabbt försöka förhindra att skadan förvärras​.
  • Om du inte försöker begränsa skadan kan ersättningen bli lägre.


ARTIKEL

När kan du själv stå för kostnaden vid en vattenskada?

Med en villaförsäkring kan du behöva betala själv om:

-Skadan beror på bristande underhåll: Om taket är gammalt, slitet eller dåligt underhållet​.
-Skadan gäller själva takets tätskikt: Reparation eller byte av läckande takmaterial täcks inte​.
-Skadan beror på normalt åldrande eller byggfel: Exempel: Om takpannor lossnar för att de är utslitna.
-Aktsamhetskrav inte har följts: Om du inte försöker begränsa skadan direkt (t.ex. genom att täcka taket) kan ersättningen minskas eller utebli​.
-Om det är en självrisk: Även om skadan ersätts måste du alltid betala en självrisk enligt försäkringsvillkoren.

Vad är min självrisk hos Länsförsäkringar?

Vid ett takläckage hos Länsförsäkringar måste du betala en självrisk om skadan ersätts. Summan för både ersättningsbelopp och självrisk står angivna i ditt försäkringsbrev eller i den offert du fått från Länsförsäkringar.

Självrisken kan variera beroende på vilken typ av försäkring du har tecknat – exempelvis om du valt en standardförsäkring eller ett tillägg – samt vilken självrisknivå du har avtalat. Det kan handla om en lägre självrisk mot en högre premie eller en högre självrisk mot en lägre premie.

Sammanfattningsvis: Vid ett takläckage måste du alltid betala en självrisk om skadan omfattas av försäkringen, och det exakta beloppet hittar du i ditt individuella försäkringsbrev eller offert från Länsförsäkringar.

Vi gör skadeprocessen enkel och trygg!

ARTIKLAR

Mer om din villaförsäkring hos Länsförsäkringar

När täcker inte försäkringen vattenskada?

Försäkringen täcker inte vattenskador i de fall där skadan beror på brister i byggnadens skick. Exempelvis ersätts inte skador på yt- och tätskikt i läckande väggar eller golv, vilket ofta gäller för badrum – principen är att skador på tätskikt inte omfattas av försäkringen.

Inte heller täcks skador som orsakas av brister i taket, såsom om taket är slitet, åldrat eller bristfälligt underhållet, eller om taket brister och går sönder på grund av normalt slitage.

Kort sagt: Om ett takläckage beror på att taket är i dåligt skick – på grund av ålder, slitage eller bristande underhåll – får du ingen ersättning. Däremot kan vattenskador som uppstår genom plötsliga och oförutsedda händelser, exempelvis stormskador, omfattas av försäkringen.

Vad täcker allrisk hos Länsförsäkringar?

Försäkringen Allrisk byggnad kan ersätta plötsligt oförutsägbara skador på huset som inte täcks av den vanliga villaförsäkringen. Om taket skadas plötsligt av en olyckshändelse, exempelvis om ett träd eller en tung gren faller ner och gör ett hål i taket så kan en allriskförsäkring ersätta reparationen.

Men viktigt att tänka på är att allriskförsäkringen inte täcker normalt slitage, ålder, bristande underhåll eller byggfel. Så om taket läcker på grund av dåligt underhåll eller ålder får du inte ersättning med allrisk.

Vad gäller vid vattenskada hos Länsförsäkringar?

Villaförsäkringen ersätter vatten- och läckageskador som uppkommer plötsligt och oförutsett​. Exempelvis om taket skadas av storm och vatten tränger in snabbt, kan du få ersättning för skador på huset.

Villaförsäkringen ersätter inte skador som uppkommit på grund av bristande underhåll, ålder, felmonteringar, skador på tätskiktet eller skador från stuprör eller dräneringssystem.

Dom skyldigheter du som fastighetsägare har är att begränsa skadan och anmäla till försäkringsbolaget så fort som möjligt.

Begär en offert

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!