ARTIKLAR

Vattenskador i källaren: Identifiering, Ansvar & Försäkringslösningar

När den mörka fläcken på källargolvet växer eller den distinkta doften av fukt tar sig in i dina sinnen, är det ofta ett tecken på en potentiell vattenskada. Att snabbt identifiera och hantera detta kan förhindra långsiktiga strukturella skador och skydda ditt hem från ytterligare problem.

Vem bär ansvaret för vattenskada i källaren?

I ett av Sveriges gamla tegelhus, inbäddat i historiens skugga, står en ägare med blicken fäst på källargolvet, undrar vem som bär skulden för den nyligen upptäckta vattenskadan. Det är inte bara en fråga om upprättelse, utan om historier som bär på större meningar än de första verkar avslöja.

När ett hus säljs och köparen upptäcker vatten i källaren, en händelse som säljaren tidigare var omedveten om, väcks frågor om ansvar. Vattnets skugga kastas tillbaka på det juridiska landskapet.

För att klarlägga ansvar bör två centrala frågor besvaras:

Var vattenskadan upptäckbar vid köparens besiktning av huset?

En ”normal” besiktning bär på ett större ansvar än vad det först kan verka. Köparen får inte åberopa fel som kan upptäckas av en professionell besiktningsman. Vidare, bör beaktas fastighetens ålder eller skick, vilket kan avslöja förväntade defekter.

Fanns vattenskadan vid husköpet?

Köparen bär bördan av att bevisa att vattenskadan redan existerade vid köpet. Ett säljansvar kan inte antas för skador som kan ha orsakats av köparen post köp.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!
ARTIKLAR

Försäkringens roll

För villaägare finns det en nödvändighet att besitta både en hem- och villaförsäkring, där den senare skyddar mot skador som brand, läckage och naturskador. En vattenskada i huset, särskilt i våtrum, kräver att de rådande branschreglerna vid byggnationstiden följs för att ersättning ska beviljas. Därtill bär försäkringstagaren alltid en självrisk, som kan variera baserat på skadans natur och försäkringsbolag.

Då vattenskador ofta uppstår i kök, badrum eller källare, är det viktigt att se över bostadens alla hörn. Var alltid medveten om villkoren i din försäkring, inklusive självrisker och villkor kring vattenskador.

Avslutning

Där tegelhuset står och vattnet samlas i källarens hörn, blir det en påminnelse om att historien inte alltid är svart och vit. Den bjuder in till att gräva djupare, förstå mer och ta rätt steg framåt. Vartenda droppe berättar en historia, och varje historia kräver sin egen rättvisa. Det är en ständig dans mellan rättigheter, ansvar och det ouppklarade mysteriet med vattenskador i källaren.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!