ARTIKLAR

Förebyggande Underhåll: Nyckeln till att Hantera Vatten- och Fuktskador

– med Niklas Olsson

Vatten- och fuktskador i bostäder och kommersiella fastigheter kan leda till kostsamma reparationer och omfattande skador på byggnadens struktur och inredning. Regelbunden underhållskontroll är avgörande för att identifiera och åtgärda dessa problem innan de eskalerar. Experten Niklas Olsson delar med sig av sin kunskap om vikten av förebyggande underhåll och de steg fastighetsägare kan ta för att skydda sina fastigheter.

Varför Regelbunden Underhållskontroll är Viktig

En genomtänkt underhållsrutin hjälper till att upptäcka potentiella risker för vatten- och fuktskador i ett tidigt skede. Denna proaktiva strategi gör det möjligt att byta ut eller reparera skadade delar innan de orsakar allvarliga skador, vilket i sin tur sparar både tid och pengar.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!
ARTIKEL

Områden att Bevaka

För att effektivt förebygga vatten- och fuktskador bör en regelbunden underhållskontroll inkludera en noggrann granskning av:

  • Alla installationer, undercentraler och liknande system.
  • Brunnar, vattenlås, och stuprör.
  • Ytor och komponenter som har direkt kontakt med vatten och avloppssystem.

Dessa områden är avgörande för att säkerställa en korrekt hantering och avrinning av vatten, vilket minskar risken för skador.

Tester och Inspektioner

Niklas rekommenderar att vara uppmärksam på avvikande lukter och visuella förändringar i material, såsom svällning i trä eller missfärgning i puts, som tidiga indikatorer på vattenskador. Om sådana tecken upptäcks, bör en detaljerad kontroll genomföras för att identifiera och åtgärda orsaken till avvikelsen.

Förebyggande Åtgärder

Regelbunden underhållskontroll bidrar till att upprätthålla tak, fasader och andra delar av byggnaden som utsätts för kontrinuerligt vatten i gott skick. Till exempel kan underhåll av panelfasader förhindra att träet börjar absorbera vatten, vilket kan leda till förruttnelse. Genom att upptäcka problem tidigt kan de åtgärdas på ett kostnadseffektivt sätt.

Hur ofta?

  • Kommersiella fastigheter bör genomgå mindre underhållskontroll 2–3 gånger per år men även en större varje år.
  • Privatpersoner rekommenderas att inkludera underhållskontrollen i sin rutin vid varje större städning, cirka var tredje månad.

Framgångsexempel

Ett framgångsrikt exempel på regelbunden underhållskontroll är en bostadsrättsförening som genomgick kontroller två gånger per år. Detta ledde till tidig upptäckt av risker för större skador, särskilt avseende fasadunderhållet. Genom att åtgärda dessa problem kunde livslängden på panelen förlängas med 10–15 år och potentiella större skador förhindras.

Genom att integrera regelbunden underhållskontroll i fastighetsskötseln kan fastighetsägare avsevärt minska risken för vatten- och fuktskador, spara pengar och förlänga sina fastigheters livslängd.

Skruvdragare
VÅRA TJÄNSTER

Effektiv hantering av din vattenskada

Att anlita professionella entreprenörer eller inspektörer för underhållskontroller ger tillgång till deras expertis och förmåga att identifiera risker som kan vara svåra för en lekman att upptäcka. De kan ge proaktiva lösningar och hjälpa till att prioritera vilka åtgärder som bör vidtas.

Vi erbjuder våra tjänster i Storstockholm och Jönköping:

  • Besiktning med fuktmätning och besiktningsrapport
  • Kalkyl i försäkringsbolagens system MEPS
  • Kompetenta snickare
  • Samordning med våra samarbetspartners
  • Service och kommunikation

Vid upptäckt av skador – hjälp hela vägen

Om potentiella vatten- eller fuktskador upptäcks under kontrollen, bör orsaken lokaliseras och åtgärds samt skadade delar omedelbart bytas ut eller repareras. Detta ingår som en del i en omfattande underhållsplan, vilket förebygger framtida skador. Vi hjälper dig hela vägen!