ARTIKLAR

Intervju med byggexperten Jimmy om vattentätning i bostadsrätter

– med Jimmy Norlin

I dagens samhälle är bostadsrättens tillstånd av yttersta vikt för dess värde och boendes komfort. En av de mest kritiska aspekterna för att upprätthålla dessa är effektiv vattentätning. Vi satte oss ned med byggproffset Jimmy hos oss på Norlin Olsson AB för att diskutera hur vattentätning kan skydda din bostadsrätt och förhindra dyra skador.

Vad innebär vattentätning i kontexten av bostadsrätter, och varför är det så viktigt?

”Vattentätning handlar om att skydda fastighetens strukturella integritet från vattenskador,” förklarar Jimmy. Han betonar vikten av korrekt installerade slitsbotten i väggarna, en åtgärd som förhindrar att vattenledningar och avlopp orsakar skada över flera våningsplan om ett läckage skulle uppstå.

Vanligaste orsakerna till vattenskador i bostadsrätter och hur effektiv vattentätning kan förhindra dessa problem?

Jimmy delar att bristande slitsbottnar är en vanlig orsak till vattenskador i äldre fastigheter. ”Genom att inventera och uppgradera dessa slitsbottnar kan stora skador förhindras,” säger han. Effektiv vattentätning innebär att dessa problemområden åtgärdas innan de förorsakar skador.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Hur skiljer sig processen och kraven för vattentätning i nya konstruktioner jämfört med äldre byggnader?

I nya byggnader används fördelarskåp som ersätter behovet av slitsbottnar. I äldre byggnader, speciellt de som renoverades under och innan 90-talet, är dessa ofta frånvarande. ”Det är viktigt att dessa fastigheter uppdaterar sina system för att inkludera moderna vattentätningstekniker,” förklarar Jimmy.

Vilka är de långsiktiga fördelarna med att investera i ordentlig vattentätning från början?

”Det ekonomiska värdet kan inte underskattas,” betonar Jimmy. En väl installerad slitsbotten fungerar som en billig försäkring mot framtida skador, vilket sparar betydande summor i långa loppet och minimerar behovet av dyra reparationer.

Hur ofta bör bostadsrättsföreningar utföra underhåll och inspektioner av vattentätningssystem?

”När slitsbottnar är ordentligt installerade och inventerade behövs inga ytterligare inspektioner förrän det är dags för ett stambyte,” förklarar Jimmy. Regelbunden övervakning av dessa system är inte nödvändig, om slitbottnarna är korrekt utförda, vilket förenklar underhåll för föreningen.

Vilka utmaningar kan man stöta på när man implementerar vattentätningstekniker i befintliga byggnader och hur kan man överkomma dessa?

”Det största hindret är att komma åt att installera nödvändiga komponenter i befintliga strukturer,” säger Jimmy. Han föreslår att sådana installationer görs i samband med andra renoveringsprojekt för att minimera störningar och kostnader.

Vilka juridiska överväganden bör bostadsrättsföreningar ha i åtanke när de genomför vattentätning och underhåll?

Jimmy påpekar att ”trycksatt vattenledning är föreningens ansvar och täcks i regel av fastighetsförsäkringen.” Det är viktigt att bostadsrättsföreningen hanterar dessa system korrekt för att undvika juridiska och ekonomiska problem vid eventuella skador.

Att skydda din bostadsrätt mot vattenskador genom effektiv vattentätning är inte bara en teknisk nödvändighet utan också en finansiell och juridisk prioritet. Med råd från experter som Jimmy kan din förening vidta rätt åtgärder för att säkerställa en trygg och torr levnadsmiljö.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!