ARTIKLAR

Regelbunden underhållskontroll av din bostadsrätt

– med Jimmy, Norlin Olsson AB

Vattenskador kan vara både kostsamma och besvärliga för bostadsrättsinnehavare och bostadsrättsföreningar. För att förstå vikten av förebyggande underhåll träffade vi Jimmy, en erfaren byggexpert, för att diskutera hur regelbundna underhållskontroller kan skydda ditt hem. Här är hans insikter om hur du kan undvika dessa vanliga men förödande problem.

Regelbunden Underhållskontroll: Vad och Varför?

Jimmy förklarar att regelbunden underhållskontroll innebär att systematiskt kontrollera olika delar av hemmet som är känsliga för vattenskador. Detta bör göras ungefär två gånger per år för att upptäcka potentiella risker tidigt.

”De viktigaste kontrollerna inkluderar inspektion av kopplingar i rördragningar, avlopp, vattenlås, samt inkopplingar till disk- och tvättmaskiner,” säger Jimmy. Han betonar också vikten av att tömma och rensa vattenlås och golvbrunnar samt kontrollera avrinningen från dessa.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!
ARTIKLAR

Vanliga Orsaker till Vattenskador

Jimmy pekar på att de vanligaste orsakerna till vattenskador ofta är föremål för försummelse. ”Ett igensatt kondensrör i kylskåpet eller ett litet droppläckage från en vattenledning kan verka harmlöst men kan orsaka stora skador över tid,” förklarar han. Regelbunden kontroll och underhåll av dessa områden kan signifikant minska risken för skador.

Hur ofta och Vad ska Kontrolleras?

För bostadsrättsinnehavare rekommenderar Jimmy att utföra dessa kontroller två gånger per år, idealiskt under vår- och höststädningen. Han betonar att särskild uppmärksamhet bör läggas på områden där vatten används eller hanteras, som kök och badrum.

Steg för Steg: Förebyggande av Vattenskador

Underhållskontrollen inkluderar flera kritiska steg:

  1. Kopplingar: Inspektera alla skarvar i rördragning för erodering eller läckage.
  2. Avlopp: Se till att alla komponenter är korrekt monterade och fria från läckage.
  3. Vattenlås: Töm och rensa regelbundet.
  4. Avrinning: Testa flödet i golvbrunnar och andra avlopp för att säkerställa god genomströmning.
  5. Apparater: Kontrollera alla anslutningar till disk- och tvättmaskiner

Ny Teknik och Vanliga Misstag

Jimmy nämner även ny teknologi som kan hjälpa till att förhindra vattenskador. ”Vattenvarnare är små enheter som larmar vid kontakt med vatten och är utmärkta att placera i riskområden,” råder han.

Ett vanligt misstag många gör är att de försöker åtgärda problem med trycksatta vattenledningar på egen hand, vilket kan leda till allvarliga vattenskador. ”Anlita alltid en professionell rörmokare för dessa arbeten,” rekommenderar han.

Planering och Budget

Slutligen diskuterar Jimmy vikten av att ha en underhållsplan och budget för föreningar. ”Genom att planera och budgetera för regelbundna underhållskontroller kan föreningar undvika oväntade utgifter och säkerställa att deras fastigheter förblir i toppskick,” avslutar han.

Genom att följa Jimmys råd kan bostadsrättsinnehavare effektivt minska risken för vattenskador och säkerställa ett tryggare och mer hållbart hemmiljö.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!