ARTIKLAR

Kostnader och Utmaningar vid Vattenskador i Bostadsrätter

– med Jimmy, Norlin Olsson AB

Att hantera vattenskador i bostadsrätter kan vara en kostsam och komplex process. För att ge en djupare förståelse av detta ämne har vi intervjuat Jimmy, en erfaren expert inom området. Här delar han med sig av insikter och praktiska råd kring orsaker, kostnader och förebyggande åtgärder för vattenskador i bostadsrätter.

Vanligaste Orsakerna till Vattenskador

Vattenskador i bostadsrätter kan orsakas av flera olika faktorer. Jimmy lyfter fram några av de vanligaste orsakerna: läckage från kylskåp, översvämning från avlopp, diskmaskinsskador, tätskiktsskador i badrum och läckage från radiatorer. Dessa typer av skador påverkar vanligtvis en eller två lägenheter.

”De skador som kan bli stora och ofta skada många lägenheter är trycksattvattenledningsskador och brandskador,” förklarar Jimmy. ”Dessa incidenter kan sprida sig snabbt och orsaka omfattande skador på flera enheter.”

Processen för Skadebesiktning

Vid en skadebesiktning försöker man fastställa omfattningen av skadan och ta fram ett åtgärdsförslag. ”Vi skapar en kalkyl baserad på skadeomfattningen och fastighetens ålder,” säger Jimmy. ”Denna kalkyl och besiktningsrapport ligger sedan till grund för försäkringsbolagets beslut.”

Efter rivning revideras kalkylen om det behövs, vilket kan innebära både tillägg och borttagning av vissa moment baserat på vad som faktiskt behöver utföras. Detta steg är avgörande för att få en korrekt kostnadsuppskattning.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Kostnadsvariationer Baserade på Skadans Omfattning

Kostnaderna för att återställa en bostadsrätt efter en vattenskada kan variera kraftigt. Jimmy berättar att dessa kostnader kan bero på flera faktorer såsom skadeorsak, skadans varaktighet, ytskikt och stommens skick.

”Vi har exempel på vattenskador som kostat allt från 5 000 kronor till miljoner,” säger han. ”Varje parameter spelar en roll i den totala insatsen.”

Förebyggande Åtgärder

För att minska risken för vattenskador betonar Jimmy vikten av förebyggande underhåll. ”BRF:er bör underhålla sina fastigheter regelbundet. Det finns fall där bostadsrättsföreningar blivit utförsäkrade på grund av för många skador.”

Skillnader mellan Akuta och Långsamt Framväxande Skador

Akuta skador, såsom trycksattvattenledningsskador, kan snabbt bli mycket omfattande. Jimmy beskriver hur dessa kan påverka flera våningsplan inom några timmar. Å andra sidan kan långsamt framväxande skador vara ännu mer förödande eftersom de kan gå oupptäckta i flera år och därmed växa till stora och kostsamma problem.

Försäkringsbolagens Roll

Samarbetet med försäkringsbolag är en kritisk del av processen. ”Försäkringsbolagens beslut är likställt med ersättning, med rätt information till försäkringsbolaget får man helt enkelt rätt ersättning,” förklarar Jimmy. Vid skador i flera lägenheter är fördelningen av kostnader och dokumenterat underlag essentiell för att handläggaren ska kunna fatta ett beslut om ersättningsbarhet.

Åtgärda ditt vattenskadade golv idag!

Utmaningar i Kostnadskalkylering

Att fördela kostnaderna mellan olika parters försäkringar kan vara en utmaning. Jimmy påpekar att detta ofta är ett problem när man inte väljer en utförare med rätt erfarenhet. ”Eftersom vi är vana vid denna typ av ärenden, kan vi hantera detta effektivt och göra processen smidig för alla inblandade.”

Teknologiska Framsteg

Teknologiska framsteg har också påverkat kostnaden och effektiviteten i reparationer av vattenskador. Jimmy nämner att delreparationer blir allt vanligare och förväntas bli normen i framtiden. Detta innebär att endast de delar av fastigheten och utrymmen som är skadade repareras, vilket sparar både tid och pengar.

Exempel på Kostnadsavvikelser

Jimmy delar med sig av exempel på både ovanligt höga och låga kostnader för vattenskador. ”Små delreparationer kan kosta så lite som 5–10 tusen kronor. Å andra sidan, en trycksatt vattenledningsskada som sprider sig till flera lägenheter kan kosta flera miljoner kronor att återställa.”

Råd för Bostadsrättsinnehavare

För att minimera ekonomiska förluster från vattenskador rekommenderar Jimmy att bostadsrättsinnehavare vidtar förebyggande åtgärder. ”Se till att ha droppskydd under diskmaskin, kyl och frys. Underhåll dina maskiner och kontrollera kopplingar och vattenlås två gånger per år.”

Att förstå de olika aspekterna av vattenskador och hur man hanterar dem kan hjälpa bostadsrättsinnehavare att minimera både kostnader och stress. Genom att vidta förebyggande åtgärder och samarbeta effektivt med försäkringsbolag kan man säkerställa en snabb och kostnadseffektiv återställning efter en vattenskada.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!