ARTIKLAR

Identifiering av vattenskador i bostadsrätter

– med Jimmy, Norlin Olsson AB

Vattenskador är en vanlig och kostsam utmaning för bostadsrättsinnehavare och försäkringsbolag. För att bättre förstå processen för identifiering och hantering av vattenskador i bostadsrätter, intervjuade vi Jimmy, en expert inom området. Här delar han sina insikter om de första stegen i identifieringsprocessen, vanliga orsaker till vattenskador, tekniska verktyg, och råd till bostadsrättsinnehavare.

Första stegen i identifieringen av vattenskador

Jimmy förklarar att det första steget i identifieringen av vattenskador är en okulär inspektion där man letar efter synliga tecken på skador. ”Ofta utgår man från förändringar som boende har upptäckt eller ett skadetillfälle som väckt oro för vattenskada,” säger Jimmy. När en skada har lokaliserats och orsaken identifierats, används en fuktmätare för att kartlägga omfattningen av skadan.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Vanliga orsaker till vattenskador i bostadsrätter

Jimmy listar de vanligaste orsakerna till vattenskador i bostadsrätter:

 • Läckage från kylskåp
 • Översvämning från avlopp
 • Diskmaskins-skada
 • Tätskiktsskada i badrum
 • Läckage från radiator

Han betonar vikten av tidig upptäckt och förebyggande åtgärder för att minimera skador.

Hantering av vattenskador: Bostadsrätter vs. fristående hus

Processen för att hantera vattenskador skiljer sig mellan bostadsrätter och fristående hus, främst på grund av antalet inblandade försäkringar. ”I en villa har du bara en försäkringstagare, medan en bostadsrättsskada ofta involverar flera försäkringar,” förklarar Jimmy.

Vid en traditionell skada i en bostadsrätt regleras skadan vanligtvis genom bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring för rivning, torkning och återställning av stommen, medan återställning av ytskikt täcks av bostadsrättsinnehavarens tilläggsförsäkring.

Åtgärda ditt vattenskada idag!

Effektiva tekniker och verktyg för identifiering av vattenskador

Jimmy nämner flera tekniker för att upptäcka dolda vattenskador, inklusive:

 • Fuktmätning
 • Borrning och pluggning av betongbjälklag
 • Värmekameror
 • Läcksökning med färgat vatten
 • Inspektionsrivning

Dessa verktyg hjälper till att identifiera skador som inte är synliga för blotta ögat

Samarbete med försäkringsbolag

En viktig del av processen är samarbetet med försäkringsbolagen. ”Försäkringsbolagens handläggare behöver detaljerade besiktningsrapporter och kostnadskalkyler för att kunna fatta beslut,” säger Jimmy. Han betonar vikten av att ha korrekt uppdelning av kostnader, särskilt i skador som involverar flera lägenheter, för att spara tid och undvika komplikationer.

Från identifiering till återställning 

Efter identifiering av en vattenskada följer flera steg:

 1. Besiktning
 2. Skapande av besiktningsrapport och kostnadskalkyl
 3. Inlämning av underlag till försäkringsbolag
 4. Mottagande av godkännande eller nekande
 5. Beställning av arbete
 6. Rivning
 7. Åtgärd av skadeorsak
 8. Branschförbättrande åtgärder
 9. Torkning
 10. Återställning av stomme och ytskikt
 11. Överlämning och avslut

Få kontakt med Norlin Olsson AB

LÅT OSS TILLSAMMANS HITTA DEN PERFEKTA LÖSNINGEN FÖR ERAT HEM!

Utbildning och kvalitetssäkring

För att hålla personalen uppdaterad med de senaste metoderna och teknikerna för skadeidentifiering och reparation, följer företaget uppdateringar från säkervatten, BKR och försäkringsbolagen. ”Vi letar också ständigt efter bättre och mer hållbara sätt att arbeta på, med fokus på delreparationer och riv-minskande åtgärder,” berättar Jimmy.

Råd till bostadsrättsinnehavare

Jimmy delar några praktiska tips för bostadsrättsinnehavare för att snabbt och effektivt hantera en vattenskada:

 1. Stoppa läckan och torka upp fritt vatten.
 2. Kontakta försäkringsbolaget och anmäl skadan.
 3. Kontakta bostadsrättsföreningen och be dem kontakta sitt försäkringsbolag.
 4. Boka tid med en sakkunnig för att få fram en besiktningsrapport, kalkyl och kostnadsfördelning.

Framtiden inom skadeidentifiering och reparation

Framtiden inom skadeidentifiering och reparation ser lovande ut med nya teknologier och metoder på horisonten. Jimmy tror att delreparationer kommer att bli mer vanliga på grund av inflationseffekterna på byggmaterial. ”Delreparationer av badrum kommer att bli mer av en norm, men ansvarsfrågan för garantier måste lösas först,” avslutar han.

Genom att följa dessa råd och hålla sig informerad om de senaste metoderna kan både försäkringsbolag och bostadsrättsinnehavare bättre hantera och förebygga vattenskador.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!