ARTIKLAR

Förhindra Vattenskador i Bostadsrätter: Experttips och Insikter

– med Niklas Olsson

Att hantera och förebygga fuktskador är en kritisk aspekt av fastighetsunderhåll som varje bostadsrättsinnehavare bör vara medveten om. I en exklusiv intervju med Niklas Olsson, projektledare på Norlin Olsson AB, utforskar vi vikten av fuktmätning, identifiering av tidiga tecken på fuktskador, och bästa praxis för att hantera dessa utmaningar.

Vad är Fuktmätning och Varför Är Det Viktigt?

Fuktmätning är en process där fuktkvoten i olika byggmaterial mäts med hjälp av ett instrument, vanligtvis en protimeter. ”Genom att känna till materialets fuktkvot kan vi förhindra risker som mögelpåväxt och andra skador,” förklarar Niklas. Det är en avgörande del i skadebedömningen som hjälper till att fastställa nödvändiga åtgärder och underlag för försäkringsärenden.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!

Tecken på Fuktskador

Niklas råder bostadsrättsinnehavare att vara vaksamma på förändringar i materialen såsom svällning, missfärgning i parkett, eller bubblor i färg på väggar och tak. Dessa kan vara tidiga tecken på fuktskador.

Professionell Fuktmätning

”Fuktmätning bör utföras i de områden som misstänks vara fuktskadade, med ett instrument som mäter materialets densitet,” säger Olsson. Ett material påverkat av vatten har ett högre värde än ett torrt material.

Åtgärder Efter Upptäckten av Fuktskador

Efter att en fuktskada har upptäckts, börjar processen med att fastställa orsaken till skadan, rivning av det skadade området för att frilägga konstruktionen, kontrollmätningar och dokumentation. ”Det är alltid viktigt att anmäla skadan till försäkringsbolaget,” tillägger Niklas.

Vanliga Orsaker till Fuktskador och Förebyggande Åtgärder

De vanligaste orsakerna till fuktskador inkluderar läckage från installationer såsom diskmaskiner och kylskåp. ”Regelbundna kontroller av dessa installationer, gärna i samband med städning, är avgörande,” råder Niklas. Han rekommenderar också att titta under sparksocklar och bakom kylen för tidig upptäckt av eventuella läckor.

Juridiska Aspekter och Försäkring

Bostadsrättsföreningar och deras medlemmar har särskilda ansvarsområden när det gäller hantering av fuktskador. Medan föreningen vanligtvis hanterar utredning och återställande av stommen, ligger ansvaret för ytskiktet hos medlemmen, om inte annat anges av specifika omständigheter såsom brand- eller trycksatt vattenledningsskador.

Effektivisering av Fuktmätningar och Förebyggande Tekniker

Fuktmätare och avfuktare är viktiga verktyg som hjälper till att mäta av och skapa en torr miljö och minimera skador effektivt. ”Kontrollmätningar och avfuktning kan betydligt minska åtgärdstider och därmed kostnaderna,” delar Niklas med sig.

Fallstudier och Avslutande Råd

Niklas delar med sig av flera framgångsrika fallstudier där tidig upptäckt och åtgärd av fuktskador har minskat både kostnader och skadans omfattning. Han betonar vikten av regelbundna kontroller och att hålla hemmet fuktfritt: ”Dessa regelbundna kontroller är nyckeln till att upptäcka potentiella problem innan de blir allvarliga skador.”

Genom att följa dessa råd och insikter från en erfaren snickare som Niklas Olsson kan bostadsrättsägare vidta proaktiva steg för att skydda sina hem från skadliga fuktskador.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!