ARTIKLAR

Dränering som förebyggande åtgärd

– med Jimmy, Norlin Olsson AB

I takt med att allt fler bostadsrättsföreningar står inför utmaningen att hantera vattenskador, har frågor kring effektiva förebyggande åtgärder blivit alltmer relevanta. En av dessa åtgärder är dränering. För att få en djupare förståelse för detta område, har vi pratat med Jimmy, en erfaren expert inom bygg och dränering.

Vad innebär dränering och dess roll i att förhindra vattenskador?

”Dränering är kritiskt för att leda bort vatten från fastighetens grund och förhindra att fukt tränger in i byggnaden,” förklarar Jimmy. ”Detta system är speciellt viktigt i bostadsrätter där skador kan påverka flera lägenheter och orsaka omfattande kostnader.”

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!
ARTIKLAR

Vilka tecken bör man vara uppmärksam på?

”Fastighetsägare bör regelbundet inspektera källarväggar för tecken på fukt, såsom salt- eller kalkutslag, särskilt nere vid golvet,” säger Jimmy. ”Dessa tecken kan tyda på att det befintliga dräneringssystemet inte längre fungerar som det ska.”

Hur ofta bör dräneringssystemet kontrolleras eller underhållas?

”Dräneringssystem bör ha en teknisk livslängd på 25-30 år, men det kan förlängas med regelbunden underhåll, såsom spolning,” informerar Jimmy. ”Att hålla detta system i toppskick är avgörande för att undvika dyra överraskningar.”

Beskrivning av stegen för att installera eller uppgradera ett dräneringssystem

Processen att installera eller uppgradera ett dräneringssystem är omfattande. Jimmy detaljerar stegen:

  • Schaktning längs källarväggen.
  • Rivning av befintlig dränering.
  • Vid behov, blästring eller flexning (Rivning) av kall-asfalt på källarmuren.
  • Installation av markduk och dräneringsrör, anslutna till dagvattensystemet.
  • Montage av isodränskivor och en gul-krönlist.
  • Återfyllning med makadam för dränering, följt av de ursprungliga schaktmassorna.
  • Slutligen, avjämning av markytan.

Vanliga misstag med dränering och hur man undviker dem

”Det vanligaste misstaget är att underskatta vikten av dränering,” betonar Jimmy. ”Många väljer att investera i estetiska uppdateringar före nödvändiga underhållsåtgärder. Det är kritiskt att säkra fastighetens struktur först och främst.”

Samarbetet med försäkringsbolag

”Försäkringsbolag täcker generellt inte skador som uppstår på grund av dåligt underhållna dräneringssystem,” förklarar Jimmy. ”Att hålla dräneringen i gott skick är därmed inte bara en teknisk nödvändighet utan även en finansiell skyddsmekanism.”

Exempel på effektiv förebyggande dränering

”En välfungerande dränering fungerar tyst i bakgrunden och skyddar fastigheten dygnet runt, året om,” säger Jimmy. ”Genom att följa underhållsplanen undviker du oväntade och kostsamma skador. Det är en investering som lönar sig på sikt.”

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!