VÅRA TJÄNSTER

Takläckage – orsaker, varningssignaler och vad du som husägare bör göra

Att drabbas av ett takläckage kan kännas som en mardröm för vilken husägare som helst. Vattenskador är ofta både kostsamma och svåra att åtgärda – särskilt om de inte upptäcks i tid. Som fastighetsägare är det därför viktigt att förstå varför takläckage uppstår, vilka varningssignaler du ska hålla koll på, samt hur du kan förebygga framtida problem.

Vi på Norlin Olsson, med lång erfarenhet av att hantera försäkringsskador som vatten- och brandskador, har sammanställt denna guide för att ge dig en tydligare bild av vanliga orsaker till takläckage och vad du kan göra om olyckan är framme.

ARTIKEL

Vanliga orsaker till takläckage

Slitage och ålder
Alla takmaterial har en begränsad livslängd. Med tiden försämras takets förmåga att stå emot vatten, särskilt om det utsätts för hårt väder. Kraftigt regn, UV-strålning, isbildning och blåst påskyndar nedbrytningen av material som takpapp, pannor eller plåtdetaljer.

Fysiska skador
Skador som trasiga takpannor, sprucken takpapp eller bucklig plåt är vanliga orsaker till läckage. Många av dessa skador är svåra att upptäcka från marknivå – därför rekommenderas det att man ser över taket med jämna mellanrum, gärna varje vår och höst.

Bristande avvattning
Stop i hängrännor och stuprör gör att vatten inte kan ledas bort korrekt. När vatten blir stående, riskerar det att leta sig in där det inte hör hemma – till exempel vid takfoten. Genom att rensa hängrännor 2–3 gånger per år kan du enkelt förebygga detta.

Felmontering
Felaktigt monterade detaljer är en vanlig men ofta förbisedd orsak till takläckage. Vanliga exempel är dåligt tätade ventilationer, skorstenar eller takluckor. Som fastighetsägare är det därför viktigt att anlita en seriös och erfaren entreprenör – det billigaste alternativet är sällan det bästa när det kommer till tätskikt.


Åtgärda ditt vattenskadade golv idag!

ARTIKEL

När är det dags att byta taket?

Även om reparationer ofta kan förlänga livslängden på ditt tak, kommer dagen då det är dags för en takomläggning. Här är några faktorer att ha i åtanke:

Takets ålder
Livslängden varierar beroende på material:

  • Papptak: ca 20–30 år
  • Tegelpannor/betongpannor: ca 30–50 år
  • Plåttak: ca 50 år eller mer (vissa har hållit över 100 år)

Takets skick beror också på underhåll och exponering för väder.

Återkommande läckage eller skador
Om taket drabbats av flera läckor eller stora skador inom kort tid, kan det tyda på att taket är utslitet. Då kan en fullständig omläggning vara mer kostnadseffektiv än att lappa och laga.

Ökade uppvärmningskostnader
Ett slitet tak med dålig isolering kan påverka inomhusklimatet och leda till högre elräkningar. Om du märker att det blir kallare inomhus på vintern och varmare på sommaren, kan takets skick vara en bidragande orsak.


ARTIKEL

Täcker hemförsäkringen ett takläckage?

En vanlig fråga vi får är om försäkringen täcker skadorna vid ett takläckage. Svaret är: ibland.

Takläckage räknas ofta som en skada orsakad av utifrån kommande vatten – vilket sällan täcks av hemförsäkringen om det beror på bristande underhåll. Som fastighetsägare har du nämligen en underhållsplikt som innebär att du förväntas ta hand om fastigheten löpande för att undvika skador.

Däremot kan extrema väderförhållanden, som exempelvis storm eller skyfall, i vissa fall klassas som plötsliga och oförutsedda händelser. Då kan försäkringen täcka skadorna – men exakta villkor varierar mellan försäkringsbolag, så det är alltid bäst att kontakta ditt bolag för en bedömning.

Behöver du hjälp med ett pågående takläckage? Vi hjälper dig! L äs här >

Få kontakt med Norlin Olsson AB

LÅT OSS TILLSAMMANS HITTA DEN PERFEKTA LÖSNINGEN FÖR ERAT GOLV!

ARTIKEL

Hur ofta bör man besikta taket för att undvika takläckage?

För att minska risken för takläckage rekommenderas att du besiktigar taket minst två gånger per år, gärna på våren och hösten. Det räcker oftast med en egen visuell inspektion där du kontrollerar:

  • Spruckna eller trasiga takpannor
  • Rostiga eller lösa plåtdetaljer
  • Täthet runt genomföringar (ventilation, skorsten etc.)
  • Rensning av hängrännor och stuprör

Utöver egen kontroll kan det vara klokt att låta en taktekniker göra en professionell översyn vart 5:e till 10:e år, beroende på takets skick och ålder. Det ger dig en tydlig bild av takets hälsa och hjälper dig att planera eventuella underhållsåtgärder innan det är för sent.

ARTIKLAR

Mer information om takläckage

Fuktskador – en vanlig utmaning som vi kan hjälpa dig med! 

Fuktskador är något som vi ständigt hanterar. De kan uppstå av många olika orsaker, såsom läckage från kylskåp, vattenläckor från rör eller små ventiler.

Läckor kan inträffa var som helst och när som helst, och drabbar ofta golvet som då kan behöva bytas ut. Här besvarar vi några vanliga frågor om fuktskadade golv och fuktskador i allmänhet.

Tecken på fuktskada i ditt hem

Tecken på fuktskada i ditt hem kan inkludera:

  • Fuktiga och svampiga områden på golv, väggar eller tak
  • Mörka fläckar, missfärgningar eller mögelfläckar
  • Färg eller tapet som bubblar upp
  • Mögellukt

Vad kostar det att fixa vattenskador?

Att fixa en vattenskada kostar mellan 20 000 – 35 000 kr när det är ett  sovrum på 15 m2 med ett standardgolv av 3-stavig ekparkett där konstruktionen är betong.

Är det så att du har en konstruktion som är ex. sand blir kostnaden högre då det är svårare att torka och oftast behövs sanden bytas ut och då blir det dyrare.    

Vad räknas som fuktskada?

Incidenter i hemmet med vatten eller fukt räknas som fuktskada. Kategorin fuktskada är väldigt stor och omfattar flera typer av fuktskador, bland annat mögel. Dessa skador brukar man kunna se i form av färgavvikande fläckar eller känna på lukten.

Mögel har en speciell lukt, får man ett rum som luktar instängt eller ”gammal vind” kan det var ett tecken på mögel eller fukt. Just mögel kan också växa och sprida ganska snabbt vid rätt förutsättningar. Misstänker du en fuktskada eller påbörjan av mögelpåväxt ska du anmäla detta till ditt försäkringsbolag så fort som möjligt. 

Hur mycket fukt är godkänt i vägg?

Ett godkänt värde för fukt i väggen är kring 17%, det är ett normalt gränsvärde som anvisar att grundens relativa fuktighet har varit under 75% den senaste tiden. Om gränsvärdet ligger över 17% bör du utreda varför genom att kontakta en sakkunnig med fuktmätare.

Hur mycket vatten behövs för att det ska bli en vattenskada?

Det finns ingen volym som avgör när det blir en vattenskada utan det kan räcka med väldigt lite vatten. Ibland är det rör som läcker ut större mängder under kort tid men ibland krävs det väldigt lite vatten för att få en fuktskada, så som att tvätta golven med vatten och mopp. 

Hur reparerar man ett parkettgolv?

Ett parkettgolv som har mindre skadat som inte är fuktrelaterat går det att reparera med små fixar. Är det repor är det lätt fixat med något som kallas för Touch-up-lack. Detta är ett transparent lack som du lätt penslar över och får en fyllnad i revan.

Handlar det däremot om lite grövre repor kan man använda sig av
woodfiller. Detta är ett tjockare material som appliceras i repan och sedan slipas av lite lätt. Be byggvaruhus personalen om hjälp så du får rätt produkt för din yta på golvet.

Hur ser ett fuktskadat golv ut?

Fuktskadad parkett kan uppvisa flera tecken, bland annat:

  • Svullna och vridna golvbrädor som kan lossna från underlaget
  • Mörka fläckar och missfärgningar
  • Mögellukt
  • Synligt mögel på parketten

Kan man rädda fuktskadad parkettgolv?

Det går att rädda fuktskadad parkett. Om nedan tips inte fungerar behöver den bytas ut.

  • Bakpulver och vatten: Blanda, applicera på fläcken, låt verka i 1 timme och torka av med en fuktig trasa.
  • Ättika: Fuktig trasa med ättika, gnugga fläcken försiktigt, låt verka 5-10 minuter och gnugga igen. (Var försiktig!)
  • Aceton: Blötlägg en trasa, gnugga på fläcken och torka av med vatten. (Tänk på att det kan skada golvet!)
  • Slipa parkettgolvet: Om fläckar kvarstår, överväg att slipa golvet efter att ha kontrollerat att det är lämpligt.

Hur fixar man vattenskadat golv?

Följ dessa steg för att fixa vattenskadad parkett på ett effektivt sätt:

  • Töm det drabbade området på möbler och föremål.
  • Torka upp synligt vatten med svamp eller trasa.
  • Ta bort socklar, trösklar och kvartsstavar.
  • Avlägsna underlagsfoam (trampdämpare).
  • Öppna konstruktionen för torkning; rengör betong eller avlägsna blöt isolering.
  • Anlita fukttekniker för att torka skadan.
  • Efter torrbesked, återställ stommen.
  • Lägg ny foam och parkett.
  • Montera ny parkett och lister.

Begär en offert

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!