ARTIKLAR

Vattentätning: Din Guide för Ett Säkert och Tryggt Hem

– med Jimmy Norlin

I vår strävan efter att skydda våra hem och kommersiella fastigheter från de destruktiva effekterna av vatten- och fuktskador, spelar vattentätning en avgörande roll. Genom att effektivt förhindra vattenintrång kan vi förebygga en rad problem, från strukturella skador till mögelpåväxt. I den här artikeln, baserad på insikter från Jimmy Norlin, projektledare på Norlin Olsson AB, utforskar vi viktiga aspekter av vattentätning och dess betydelse för byggnaders långsiktiga skydd och hållbarhet.

Vattentätning som Förebyggande Åtgärd

Vattentätning är en grundläggande åtgärd för att säkra bostäder och byggnader mot vattenskador. Ett exempel på effektiv vattentätning är installationen av en slitsbotten i utrymmen där vatten- och avloppsrör är installerade, som kök och badrum. En välkonstruerad slitsbotten, utrustad med fall, tätskikt, och ett skvallerrör, kan snabbt avslöja läckor, vilket minimerar skador genom att göra problemet synligt innan det eskalerar.

Metoder för Vattentätning

Det finns flera metoder för vattentätning, var och en lämplig för olika tillämpningar och ytor. Några av dessa inkluderar:

 • Slitsbotten: Viktig för inbyggda kopplingar i väggar, och bör kompletteras med en inspektionslucka för lätt åtkomst och kontroll.
 • Tätning av skruv genom tätskikt: Speciellt relevant i våtutrymmen, där det är kritiskt att fylla borrhålen med en tätande massa för att förhindra vatteninträngning.
 • Tät-Diksbänksbotten: En åtgärd för att skydda utrymmet under diskbänken där risk för läckage från kopplingar och avlopp finns.

Identifiering av Behovet för Vattentätning

De mest sårbara områdena för vattenintrång är där vattenrör och deras kopplingar finns, i till exempel Slitsar. Äldre fastigheter saknar ofta nödvändiga vattentätningsåtgärder som slitsbotten, vilket kan avslöjas genom en inspektion. Saknar slitsen tätskikt, fall eller skvallerrör, är det hög tid för en genomgång och eventuell åtgärd.

Vanliga Fel och Hur de Undviks

Ett vanligt fel vid vattentätning är otillräcklig tätning, ofta på grund av bristande förståelse för tätningens syfte. Korrekt utförande är avgörande; även små brister kan leda till stora skador. Alltså, att tätning är utförd, men att det ändå inte är tätt, vilket ger en falsk trygghet.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!
ARTIKEL

Livslängd och Hållbarhet

Korrekt val av vattentätningsmaterial och tekniker spelar en stor roll i att förlänga en byggnads livslängd och hållbarhet. Ett exempel är korrekt utförd slitsbotten, som kan begränsa skadan till en lägenhet istället för att påverka flera. Tidig upptäckt via skvallerröret förhindrar utbredd skada och håller problemet lokaliserat.

Vikten av förståelse innan man vattentätar

Att utföra vattentätning, oavsett om det är i egen regi eller genom en entreprenör, kräver en förståelse för tätningens syfte. Det handlar inte bara om att applicera material utan att förstå de underliggande principerna om hur och varför vattentätning är nödvändig.

DIY Vattentätning: En Guidad Process

För den som väljer att utföra vattentätning själv är det viktigt att ställa sig några grundläggande frågor:

 • Vad är det som ska tätas? Identifiera exakt vilka delar av byggnaden som har högst risk för läckage.
 • Hur kan vattnet röra sig vid ett läckage? Förstå vattenvägarna kan hjälpa till att effektivt rikta tätningen där den behövs mest. Om det börjar läcka, vart tar vattnet vägen?
 • Hur ska tätningen utföras? Med förståelse om vart och vad vi ska skydda kan vi då planer hur. Hur stoppar vi vattnet från att leta sig in i konstruktionen?
 • Vilka förutsättningar finns för att uppnå målbild? Bedöm de faktiska förhållandena och materialen som är tillgängliga för att säkerställa att slutresultatet blir som tänkt.

Vid anlitande av entreprenör, var noggrann med att välja någon som inte bara har rätt kunskaper utan också förstår vikten av att följa specifikationerna noggrant för att undvika framtida problem.

Integrering i Byggnadsdesign

Vattentätning bör inte ses som ett efterhandstillägg utan integreras i byggnadsdesignen från början. Detta inkluderar installation av fördelarskåp och tät-diskbänksbotten i nybyggnader, vilket placerar rörkopplingar inom en vattentät låda och minimerar behovet av efterföljande tätningar.

I renoveringsprojekt, där det kanske inte är möjligt att installera ett fördelarskåp är slitsbotten att rekommendera. För bästa resultat bör slitsbotten byggas medans slitsen fortfarande är öppen, det kan vara svårt att komma åt med till exempel tätskiktet när slitsen är igenbyggd.

Fördelar med Förebyggande Vattentätning

Investering i vattentätning erbjuder betydande fördelar:

 • Minimerad risk för omfattande skador: Genom att förhindra vattenintrång skyddas fastigheten effektivt, vilket resulterar i lägre kostnader och mindre besvär vid eventuella skador.
 • Långsiktigt skydd: Korrekt vattentätning bidrar till en fastighets långsiktiga hållbarhet och skyddar dess strukturella integritet.
 • Ökat värde: Fastigheter med väl genomtänkta vattentätningssystem är ofta mer attraktiva på marknaden, vilket kan leda till ett högre återförsäljningsvärde.
VÅRA TJÄNSTER

Effektiv & trygg hantering av ditt hem

Vi hjälper både privatpersoner och företag med förebyggande åtgärder och reparationer av ditt hem, tar hand om allt från besiktning och kalkyler till byggarbete och samordning med våra samarbetspartners.
Låt oss återställa ditt hem efter en olycka!

Vi erbjuder våra tjänster i hela Storstockholm:

 • Besiktning med fuktmätning och besiktningsrapport
 • Kalkyl i försäkringsbolagens system MEPS
 • Kompetenta snickare
 • Samordning med våra samarbetspartners
 • Service och kommunikation

Framgångsrika Fall av Vattentätning

Ett återkommande exempel på framgångsrik vattentätning involverar korrekt utförda badrumsslitsar. I dessa fall har vattentätningen effektivt hindrat vatten från att skada omkringliggande strukturer. Tack vare skvallerröret har läckage upptäckts i tid, och åtgärder har kunnat vidtas för att avvärja potentiella skador, vilket resulterar i en situation där enbart det berörda området drabbats och inga ytterligare skador uppstått.

Genom att införliva dessa principer och metoder kan fastighetsägare säkerställa att deras investeringar är skyddade mot de potentiellt förödande effekterna av vatten- och fuktskador, därigenom bibehålla byggnadens värde och funktion över tid.

Skruvdragare

Har skadan redan varit framme – Vi hjälper dig!

Söker du professionell hjälp för vattenskada i ditt hem eller fastighet? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Läs mer om vår tjänst!