Maria Hjorth
Maria Hjorth
2023-06-27
Precis så som man önskar att alla hantverkare ska vara! Enormt professionella, gör gärna det där lilla extra, transparenta i sin kommunikation, leder väl projektet från papper till verklighet och är mycket duktiga på att informera om vad som gjorts, görs och kommer att göras. Mycket lösningsorienterade och måna om att göra ett bra jobb! Vi är så nöjda som man kan bli efter att de hjälp oss att bygga vår takkupa efter en takläcka och kan inte rekommendera dem nog till alla!
Esa Orma
Esa Orma
2023-06-16
Bra jobb och trevliga killar
Hans Nilsson
Hans Nilsson
2023-06-05
Trevligt bemötande och bra kvalitet på arbetet.
Mohamed Elmi
Mohamed Elmi
2023-05-31
Hantverkaren var professionell och gav god service.
Ludmilla Kindbom
Ludmilla Kindbom
2023-05-19
Mycket bra
Pklin Sthlm
Pklin Sthlm
2023-05-04
Professionella, tydlig kommunikation, snabba kontaktvägar, bra tempo på arbetet, håller tidsplanen, levererar enligt avtal. Kommer att anlita denna firma även framledes och kommer att rekommendera till andra som behöver professionellt utförande av olika uppdrag!
Brf Lillgården 1
Brf Lillgården 1
2023-04-25
Brf som är väldigt nöjd med utfört arbete och kommunikation. Tydligt och proffesionellt, rekommenderar starkt!
Margareta Erikson
Margareta Erikson
2023-04-05
Utmärkt bra utfört arbete och bra samarbete med boende i bostadsrättsförening med vattenläcka i fyra våningsplan. Välgjorda tydliga dokument över samtliga lägenheters vattenskador till för styrelsen och till alla inblandade försäkringsbolag. Alla lägenheterna är helt återställda .
Johan Svensson
Johan Svensson
2023-04-05
Mycket professionella, noggranna och serviceinriktade. Tydliga och med en hjälpsam pedagogisk underton så att jag som beställare kan göra kloka val som konsument utan att ha alla förkunskaper som behövs annars. Kändes att man var i goda händer!
VÅRA TJÄNSTER

Effektiv & trygg hantering av din vattenskadade parkett

Vi hjälper både privatpersoner och företag med fukstkadad parkett och vattenskadade golv, vi tar hand om allt från besiktning och kalkyler till samordning med våra samarbetspartners.
Låt oss återställa ditt hem efter en olycka!

Vi erbjuder helhets tjänster i hela Storstockholm:

 • Besiktning med fuktmätning och besiktningsrapport
 • Kalkyl i försäkringsbolagens system MEPS
 • Kompetenta snickare
 • Samordning med våra samarbetspartners
 • Service och kommunikation
Skruvdragare

Åtgärda ditt vattenskadade golv idag!

VÄGLEDNING

Så fungerar försäkringsärenden

I vår video beskriver vi de vanligaste stegen i byggskaderelaterade ärenden. Vill du veta mer kan du även skicka ett email till oss.

Vad gör du vid en vattenskada?

När en vattenskada uppstår är det viktigt att agera snabbt. Följ dessa steg för att hantera situationen på bästa sätt:

 • Stoppa läckaget! Hitta var det läcker och stäng av kranen eller placera en hink under.
 • Torka upp så mycket vatten som möjligt med handdukar och papper.
 • Om läckan kommer från ett specifikt rör, undvik att använda toalett eller dusch som kan vara anslutna till röret.

Kom ihåg att du har rätten att välja byggentreprenör – välj någon du har förtroende för. Kontakta oss idag för att få experthjälp med ditt skadeärende! 

VANLIGA FRÅGOR

Till byggentreprenören

Eller kontakta oss:
Vad är det första jag måste göra när skadan varit framme?

Försök att minska skadan! Stäng av eventuella ledningar som orsakar läckaget, torka upp vattnet efter bästa förmåga. Vid brand, varna alla i fastigheten, ring brandkår, släck efter bästa förmåga, evakuera. Kontakta sedan ditt försäkringsbolag för att registrera in ditt ärende.

Vid större bränder skickar även brandkåren ut en så kallad restvärdesledare. Restvärdesledarens uppdrag är att hjälpa dig på plats genom att bland annat informera nästa steg i processen. I vissa fall hjälper restvärdesledaren även till att kontakta ditt försäkringsbolag åt dig

Vad kan jag göra om jag fått ett vattenläckage hemma?

När du haft ett vattenläckage hemma är regeln; mer vatten mer skador. Försök få stopp på läckaget via ballofix eller huvudledning. Kan du inte hitta vart ifrån det läcker, kontakta fastighetsvärden om du bor i hyresrätt, eller ring en rörmokare om du bor i en köpt fastighet. Ibland kan ditt försäkringsbolag ha en avtalad rörmokare för akuta läckage. När läckaget stoppats, försök torka upp så mycket som möjligt och flytta på eventuella möbler som ligger i riskzonen. Kontakta sedan ditt försäkringsbolag och gör en skadeanmälan.

Jag har köpt bostad, vad ska jag tänka på?

Om det finns, samla in intyg på badrummet så som BKR eller Säkra vatten. Dessa dokument kan vara bra att mota så fort som möjligt från förra ägaren. Kontrollera även klämmring monterad i golvbrunnen, är den inte rätt monterad är det ett varningstecken.

Hur stora blir skadorna om jag inte tar bort min blöta isolering nu?

Om läckaget är stoppat och inget nytt vatten tillkommer är fuktskadan redan begränsad. Med andra ord, skadan är skedd. Är läckaget stoppat blir inte skadan större. Det tar ungefär 3 veckor från att skadan skett, till att mögel börjar växa.

Hur vet jag om det finns en fuktskada?

Ofta är det mörka fläckar, ibland även möggel på ytan där fukten trängt fram. Ibland ser man inte att fukten trängt igenom utan kan känna en lukt av möggel. Däremot måste det inte alltid vara en möggeldoft för att vara en vattenskada. Är man osäker kan man kontakta en byggentreprenör.

Bild lånad från Tak 2.0 AB.

Vad ersätter försäkringsbolaget vid vattenskada?

Försäkringsbolaget ersätter för rivning, avfuktning och sedan återställning till ursprungligt skick om skadan har bedmötts ersättningsbar. Dvs så att allt ser ut som det gjorde innan skadan. Här kan det vara lite klurigt att veta vad som är ersättningsbart så en bra tumregel är att om skadan inte kunde förutses är den oftast ersättningsbar.

Hur lång tid tar det att torka en vattenskada?

Det tar mellan 3 – 6 veckor att torka en vattenskada, det kan även på gå längre om det är mycket fukt samt hur stor ytan är som ska torka. Det gemensamma för alla torktider är att avfuktaren ska stå på dygnet runt tills utrymmet är torrt. Avfuktaren töms regelbundet under torkningstiden av ansvarig entreprenör. 

Få kontakt med Norlin Olsson AB

LÅT OSS TILLSAMMANS HITTA DEN PERFEKTA LÖSNINGEN FÖR ERAT GOLV!

ARTIKLAR

Eliminera fuktskador – för hemmet & golvet

Fuktskador – en vanlig utmaning som vi kan hjälpa dig med! 

Fuktskador är något som vi ständigt hanterar. De kan uppstå av många olika orsaker, såsom läckage från kylskåp, vattenläckor från rör eller små ventiler.

Läckor kan inträffa var som helst och när som helst, och drabbar ofta golvet som då kan behöva bytas ut. Här besvarar vi några vanliga frågor om fuktskadade golv och fuktskador i allmänhet.

Tecken på fuktskada i ditt hem

Tecken på fuktskada i ditt hem kan inkludera:

 • Fuktiga och svampiga områden på golv, väggar eller tak
 • Mörka fläckar, missfärgningar eller mögelfläckar
 • Färg eller tapet som bubblar upp
 • Mögellukt

Vad kostar det att fixa vattenskador?

Att fixa en vattenskada kostar mellan 20 000 – 35 000 kr när det är ett  sovrum på 15 m2 med ett standardgolv av 3-stavig ekparkett där konstruktionen är betong.

Är det så att du har en konstruktion som är ex. sand blir kostnaden högre då det är svårare att torka och oftast behövs sanden bytas ut och då blir det dyrare.    

Vad räknas som fuktskada?

Incidenter i hemmet med vatten eller fukt räknas som fuktskada. Kategorin fuktskada är väldigt stor och omfattar flera typer av fuktskador, bland annat mögel. Dessa skador brukar man kunna se i form av färgavvikande fläckar eller känna på lukten.

Mögel har en speciell lukt, får man ett rum som luktar instängt eller ”gammal vind” kan det var ett tecken på mögel eller fukt. Just mögel kan också växa och sprida ganska snabbt vid rätt förutsättningar. Misstänker du en fuktskada eller påbörjan av mögelpåväxt ska du anmäla detta till ditt försäkringsbolag så fort som möjligt. 

Hur mycket fukt är godkänt i vägg?

Ett godkänt värde för fukt i väggen är kring 17%, det är ett normalt gränsvärde som anvisar att grundens relativa fuktighet har varit under 75% den senaste tiden. Om gränsvärdet ligger över 17% bör du utreda varför genom att kontakta en sakkunnig med fuktmätare.

Hur mycket vatten behövs för att det ska bli en vattenskada?

Det finns ingen volym som avgör när det blir en vattenskada utan det kan räcka med väldigt lite vatten. Ibland är det rör som läcker ut större mängder under kort tid men ibland krävs det väldigt lite vatten för att få en fuktskada, så som att tvätta golven med vatten och mopp. 

Hur reparerar man ett parkettgolv?

Ett parkettgolv som har mindre skadat som inte är fuktrelaterat går det att reparera med små fixar. Är det repor är det lätt fixat med något som kallas för Touch-up-lack. Detta är ett transparent lack som du lätt penslar över och får en fyllnad i revan.

Handlar det däremot om lite grövre repor kan man använda sig av
woodfiller. Detta är ett tjockare material som appliceras i repan och sedan slipas av lite lätt. Be byggvaruhus personalen om hjälp så du får rätt produkt för din yta på golvet.

Hur ser ett fuktskadat golv ut?

Fuktskadad parkett kan uppvisa flera tecken, bland annat:

 • Svullna och vridna golvbrädor som kan lossna från underlaget
 • Mörka fläckar och missfärgningar
 • Mögellukt
 • Synligt mögel på parketten

Vill du lära dig mer om hur du identifierar ett fuktskadat golv, läs mer här >

Kan man rädda fuktskadad parkettgolv?

Det går att rädda fuktskadad parkett. Om nedan tips inte fungerar behöver den bytas ut.

 • Bakpulver och vatten: Blanda, applicera på fläcken, låt verka i 1 timme och torka av med en fuktig trasa.
 • Ättika: Fuktig trasa med ättika, gnugga fläcken försiktigt, låt verka 5-10 minuter och gnugga igen. (Var försiktig!)
 • Aceton: Blötlägg en trasa, gnugga på fläcken och torka av med vatten. (Tänk på att det kan skada golvet!)
 • Slipa parkettgolvet: Om fläckar kvarstår, överväg att slipa golvet efter att ha kontrollerat att det är lämpligt.

Hur fixar man vattenskadat golv?

Följ dessa steg för att fixa vattenskadad parkett på ett effektivt sätt:

 • Töm det drabbade området på möbler och föremål.
 • Torka upp synligt vatten med svamp eller trasa.
 • Ta bort socklar, trösklar och kvartsstavar.
 • Avlägsna underlagsfoam (trampdämpare).
 • Öppna konstruktionen för torkning; rengör betong eller avlägsna blöt isolering.
 • Anlita fukttekniker för att torka skadan.
 • Efter torrbesked, återställ stommen.
 • Lägg ny foam och parkett.
 • Montera ny parkett och lister.

Fixa din fuktskadade parkett – kontakta oss!

Vi hjälper privatpersoner & företag oavsett omfattning deras byggtjänster, skadehanteringen. och vattenskadade parkett

OM OSS

Våra betrodda samarbetspartners

Vi är stolta över våra långvariga och framgångsrika relationer med nöjda kunder och samarbetspartners inom diverse branscher. Tillsammans med våra samarbetspartners fokuserar vi på hållbarhet och förbättringsprojekt. Genom vårt gemensamma engagemang strävar vi efter att erbjuda högkvalitativa lösningar som skapar bestående värde för våra kunder och våra samarbetspartners

Samarbete ocab
Victoriahem samarbetspartner
refine en samarbetspartner
Samarbetspartner till HSB
Stödföretag havet
Tak2.0 logo

Begär en offert

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!