ARTIKLAR

Essentiella Metoder och Tekniker för Fuktmätning i Fastigheter

– med Jimmy Norlin

Fuktmätning är en avgörande komponent i modern fastighetsskötsel, särskilt när det gäller att identifiera och hantera vatten- och fuktskador i både bostäder och kommersiella fastigheter. Genom noggrann fuktmätning kan fastighetsägare och byggproffs snabbt fastställa skadans omfattning och säkerställa att reparationer genomförs korrekt, för att undvika framtida problem och onödiga kostnader.

Vikten av Fuktmätning i Modern Fastighetsskötsel

Fuktmätning är avgörande för att korrekt identifiera områden där fukt har samlats, vilket är särskilt viktigt efter att vattenskador uppstått. Att mäta fuktigheten säkerställer att all fukt har hanterats innan ytskikt monteras, vilket förhindrar att fukt byggs in i konstruktionen. Detta är essentiellt för att undvika mögel och strukturella skador som kan leda till höga kostnader och hälsofara i framtiden.

Axel Nyström
Axel Nyström
2024-05-02
Snabb och smidig kontakt. Och bra utfört arbete. Golvläggaren var proffsig och gjorde ett toppen jobb!
lirkun
lirkun
2024-04-22
Smidigt och bra
Nina Rumack
Nina Rumack
2024-04-16
Snabbt utfört arbete, kort väntetid, väldigt trevlig person, tydliga och hjälpsamma.
mika Konttaniemi
mika Konttaniemi
2024-03-27
Firman anlitades för byte av köksskåp, installation av diskmaskin m.m Vi är supernöjda med allt från start till slut. Arbetet väl utfört och vi är också väldigt nöjda med kommunikationen mellan oss och firmans representant Niklas. Vi är också nöjda med hantverkaren och rörmokaren som var mycket hjälpsamma.
Ida Savilahti
Ida Savilahti
2024-03-21
Bra service och fått snabbt hjälp när jag behövt. Utfört uppdraget in i minsta detalj på avtalad tid. Anlitat dem två gånger och blivit lika nöjd varje gång. Rekommenderar varmt Norlin Olsson.
Fanny Lundberg
Fanny Lundberg
2024-03-13
Hjälpte oss att riva och återställa efter en vattenskada. Skönt med en firma som kunde samordna med tak- och målerifirma som också behövdes. Upplevde dem som tillgängliga, kunniga, mottagliga för frågor och feedback. Nära fem stjärnor i betyg.
Karin Mård
Karin Mård
2024-03-11
Toppen ! Tack! Bra jobb. Väldigt bra information och kommunikation,
Annika
Annika
2024-02-25
Jag fick utmärkt service av Norlin Olsson! Genom deras omfattande, omtänksamma och detaljerade arbete och stöd hjälpte de mig igenom en tuff utmaning kring försäkringsrelaterade byggskador. Det är sällsynt att hitta så vänlig och utmärkt service, särskilt när en svår situation kräver just det. Det var väldigt smidigt att diskutera viktiga detaljer för köket och golvet och det jättefina resultatet visar hur mycket uppmärksamhet entreprenaden lägger på detaljer, utöver att ha ett fantastiskt kundbemötande. Absolut rekommenderar Norlin Olsson och ett otroligt stort tack till Niklas och Albin!
ARTIKLAR

Metoder för Fuktmätning

För att effektivt mäta fukt i olika material används flera metoder:

  • Fuktmätare med Stickfunktion används vanligtvis för trä och gips, där små elektroder tränger in i materialet för att ge en direkt läsning av fuktinnehållet.
  • Fuktindikerare mäter fukt utan att skada ytan och är idealiska för hårda ytor som klinker, kakel eller betong.
  • Kärnborrning rekommenderas för djupare mätningar i betong, speciellt vid misstanke om kapillärsugande markfukt. Ett hål borras och pluggas, och efter några dagar mäts fuktigheten för att ge en exakt bild av fuktinnehållet djupare i konstruktionen.

Tolka Resultaten från Fuktmätning

Att tolka fuktmätningens resultat korrekt är avgörande för att avgöra skadans allvar och de åtgärder som bör vidtas. En fuktmätning kan identifiera dolda läckage och fuktkällor, vilket underlättar riktade reparationer utan onödig rivning och återuppbyggnad. Det hjälper även till att bedöma hur omfattande en renovering behöver vara.

Riskområden för Fuktskador

”Orsakerna till vatten- och fuktskador är ofta kopplade till läckage från vattenanslutna installationer såsom diskmaskiner, kylar och frysar,” förklarar Niklas. Han betonar vikten av förebyggande åtgärder så som regelbundna kontroller av dessa installationer gärna i samband med städning samt användning av plastskydd under dem.

För att ytterligare minska risken för vattenskador och fuktproblem, understryker han betydelsen av korrekt applicering av tätskikt i våtutrymmen och att installationer bör utföras av behöriga hantverkare. ”Detta kan verka som grundläggande åtgärder, men det är förvånande hur ofta de försummas,” tillägger han.

Fördelar med Avancerad Fuktmätningsteknik

Avancerade tekniker som termografi och resistivitetsmätningar kan upptäcka fukt som är dold för blotta ögat, vilket hjälper till att snabbt lokalisera läckage och fuktansamlingar. Dessa metoder är särskilt användbara när läckagekällan inte är uppenbar, eftersom vatten kan röra sig på oförutsägbara sätt inom byggkonstruktioner.

Har skadan redan varit framme? 

Vi hjälper privatpersoner och företag med reparationer och föerbyggande åtgärder vid vattenskada. Om skadan redan varit framme och du behöver hjälp – så hjälper vi dig hela vägen.

Undvika Misstag vid Fuktmätning

Det är viktigt att förstå hur olika fuktmätare fungerar och att känna till materialets egenskaper. Misstolkningar kan uppstå, särskilt när högdensitetsmaterial som snabb-flytspackel eller dolda material som metalliska föremål som vattenledningar och armeringsjärn ger utslag som kan förväxlas med fukt. Korrekt kalibrering och jämförelsemätningar, så kallade kontroll-punkter, är nödvändiga för att säkerställa tillförlitliga resultat.

Exempel på Effektiv Fuktmätning

Genom effektiv fuktmätning har vi på Norlin Olsson AB kunnat rädda angränsande områden till en vattenskada, vilket resulterat i minskade kostnader och mindre störningar för fastighetsägare. I flera fall har man kunnat torka ut områden med minimalt med rivning, vilket sparat både tid och resurser.

Sammanfattningsvis är fuktmätning en kritisk process som hjälper till att upprätthålla byggnaders integritet och förhindra framtida problem. Genom att förstå och tillämpa rätt tekniker kan fastighetsägare och underhållspersonal ta proaktiva steg för att skydda sina investeringar och säkerställa en trygg miljö för alla användare.

Har skadan redan varit framme?

Söker du professionell hjälp för byggskador eller fastighetsservice? Vi erbjuder expertis för både privatpersoner och företag. Tveka inte, kontakta oss idag för en skräddarsydd lösning!